декември 4, 2023

Бедственото положение в Свищов е удължено до 13 август

0

 

Бедственото положение в община Свищов е удължено до 13 август със заповед на кмета Генчо Генчев. Причината са установени положителни проби за Африканска чума на животни от свинекомплекс „Биляна” ООД, община Свищов и частни стопанства в региона при извършения анализ от Областна дирекция по безопасност на храните – Велико Търново (ОДБХ). Бедственото положение в Свищовско бе обявено на 05.08.2019 г. след възникнала епидемиологична обстановка.

Със заповедта на кмета  се  въвежда

в  изпълнение Общинския план за защита при бедствия и предприемане на съответните действия. Посочва се, че органите на ОДБХ – Велико Търново, трябва да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, поразени от АЧС

Районното управление на полицията в Свищов следва да организира охраната на всички входно/изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването и да подпомага ОДБХ – Велико Търново с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в община Свищов.

В овладяване на ситуацията се включват човешки ресурси и техника на Военно формирование 28880- Белене.
Припомняме, че свинекомплексът в Българско Сливово е един от големите  обекти, засегнати от Африканската чума.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *