Безценно произведение на изкуството се връща в Търново след 7 века отсъствие

0

Томичовият псалтир, създаден в Килифаревската книжовна школа, надминава по значимост Лондонското Четвероевангелие

Мила Милчева

Уникално произведение на старобългарската литература, създадено през 14 век в Килифаревската книжовна школа, се завръща в родния си дом след седем века отсъствие. Тази есен за пръв път във Велико Търново и България ще бъде показан Томичовият псалтир, който наред с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското Четвероевангелие от 1356 г., е един от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14 век и дори надминава тези известни паметници със своето съдържание и орнаментика.

Това съобщи народният представител Валентин Ламбев, който е инициатор и организатор на събитието. Значението на псалтира разкри пред журналисти специалистът по стара българска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Димитър Кенанов.

Оригиналният паметник никога не е гостувал в България и не е бил на вниманието на специалистите и на широката ни общественост. Той се съхранява в Руския държавен исторически музей и никога не го е напускал.

Повече от година продължиха преговорите ценният паметник да бъде показан у нас, посочи Ламбев. Изключително съдействие от руска страна оказали Министерството на културата на Руската федерация и ръководството на Държавния исторически музей в Москва. От българска страна с организацията се е заело Министерството на културата.

Изборът на Търново като пръв домакин на проявата, е естествено, защото великолепният книжовен и художествен паметник е бил създаден в един от близките до столицата скриптории, този в Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски. В старата столица паметникът ще бъде показан в Регионалния исторически музей, тъй като за неговото експониране са необходими специални условия и охрана, а в София най-вероятно ще бъде изложен в Археологическия музей срещу Президентството.

Ръкописът има предназначение на частна молитвена книга. Създаването му се отнася към 1360 г. Изработен е на хартия и съдържа 304 листа. Илюстриран е със 109 великолепни миниатюри.

Паметникът е бил открит през 1901 г. в Македония от сръбския професор Сима Новакович Томич, затова е наречен на негово име. От 1902 г. е предаден на съхранение в Държавния исторически музей в Русия. Задълбочени изследователи на паметника са руският учен Вячеслав Шчепкин и проф. Аксиния Джурова.

За разлика от Лондонското евангелие и от Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи пряка поръчка на царя. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите, отвежда към значимо исихастко монашеско средище, разположено до Търново. Изследвачите на паметника го свързват с Килифаревския манастир на Теодосий Търновски като религиозен и книжовен център, в голяма степен съперничащ на самата столица Търново. Той е създаден около 1350 г. с протекцията на цар Иван Александър.

Трима различни художници са автори на миниатюрите, като водещият от тях е бил византиец. Псалтирът разкрива съвместната работа между византийски и български майстори, което за Килифаревския манастир е било възможно поради пъстрия народностен състав на неговите монаси.

В Килифаревската лавра започнала и ранната книжовна дейност на Евтимий, бъдещ Търновски патриарх, както и Киприан Цамблак, бъдещ духовен глава на Киев и Литовско-руските земи, а по-късно Митрополит на Москва и цяла Русия. Неговите мощи са в Успенския събор в Кремъл. Канонизиран е за светец.

За съжаление, днес старият Килифаревски манастир, където е била създадена книжовната школа, е в окаяно състояние, а мястото е обрасло в бурени, наместо да се превърне във важна туристическа дестинация, коментира проф. Кенанов.

Плановете са Томичовият псалтир да бъде изложен във Велико Търново на 22 септември за празника на Независимостта и да остане тук месец и половина, след което да отпътува за София. Очаква се за неговото представяне да пристигне високопоставена държавна делегация от Русия.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *