Най-бедни са в хотелиерството, ресторантьорството и строителството, най-богати – в IT сектора, финансите и застраховането

0

 

Светослава Иванова

Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1 260 лв. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт. Спрямо същият период на миналата година средната заплата през второто тримесечие на 2019 в общественият сектор нараства с 11,9 на сто, а в частния с 12,4 процента.

Данните на националната статистика сочат, че икономическите дейности с най – високо средно възнаграждение за второто тримесечие на тази година са създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения с 3 053 лв., следвани от финансови и застрахователни дейности с 2 174 лв. На другия полюс традиционно са хотелиерството и ресторантьорството с едва 783 лв. средна заплата, както и строителството с 974 лв. Наетите лица към края на юни нарастват малко с над 33 хиляди души и достигат два милиона и 350 хиляди.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *