Пакистанецът Вахит Чуктай остана очарован от Еленския балкан

0

Светослава Иванова

В разгара на туристическия сезон все повече чужденци избират за своята почивка Еленския балкан, съобщиха от Общинския туристически център на възрожденското градче. Преди броени дни в статистиката на посещенията се вписаха и първите пакистанци – Вахит Чуктай и осем годишната му дъщеря Самара.

Вахит попаднал в този край малко случайно. Роден е в Лондон, живее в Манчестър, а от една година е със семейството си във Варна с нагласата да остане за по-дълго. Един ден се качва на влака за Горна Оряховица и от там с велосипед тръгва за Елена през Боаза.

„Останах очарован от природата, от чудесните гледки край мен и си казах, че трябва да се върна тук с дъщеря си, за да види тази красота. Харесва ми, че тук животът тече бавно, но истински. Удоволствие е да минеш по горски път, да пресечеш река или поточе. Тук за първи път Самара видя как растат доматите в двора. Градът е чист и подреден, а жителите му учтиви и гостоприемни. За мен тези са богатите хора, а не с многото пари“, споделя развълнувано чужденецът.

Вахит, чиито родови корени са близо до Исламабад, харесва България и намира много прилики с природата, културата и традициите в неговата родина Пакистан. Твърди, че и българите, и сънародниците му са все хора с големи сърца. Убеден е, че дори името Чуктай е със старобългарски корени, а инстинктът го връща към тях. Казва още, че това е неговото  място и тук се чувства като у дома си.

Дъщеря му пък е впечатлена от народните песни и танци, и от българските носии, наподобяващи пакистанските калаши. Осемгодишното момиченце общува свободно на български език, освен английски говори арабски и панджаби – майчиния език на милиони пакистанци. За няколко дни Самара обиколи с баща си възрожденските къщи и старите църкви в Елена, видя големия язовир, стигна до Христовския водопад и до възроденото за нов живот село Раювци. За спомен чаровното дете си взе две малки питки пчелен восък, тъй като освен слънцето и въздуха, много му харесват и българските натурални продукти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *