Полковник Иван Маламов пое официално поста началник на НВУ „Васил Левски“

0

 

За  34 години в армията никога не съм забравял в какво и пред кого съм се заклел, каза в емоционалното си слово бриг. генерал Пламен Богданов

Мила Милчева

Новият началник на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново полковник Иван  Маламов днес  официално встъпи в длъжност. Церемонията по издаването и приемането на властта се проведе в ритуалната зала на учебното заведение. На нея присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметове от региона, офицери, служители от НВУ и др.

Беше прочетен указ на президента Румен Радев за назначението на полк. Богданов и заповед на министъра на отбраната за освобождаването на бриг. ген. Пламен Богданов от длъжността началник на НВУ, освобождаването му от военна служба и преминаването му в запаса.

Развълнуван, ген. Богданов благодари на хората,  с които е работил в кариерата си. Той е служил в армията 34 години – 30 от тях в системата на военновъздушните сили и 4 години като ръководител на НВУ.

Той очерта предизвикателствата, пред които се е изправял като началник на Военния университет. Сред успешно изпълнените цели са отличната акредитация на вуза и повишеният брой на курсантите. От 440 през 2015 година, сега те са 710. Студентите обаче са намалели и за това, по думите на ген. Богданов, има субективни и обективни причини. Недостатъчната проява на смелост във вземането на решения, като това за разкриване на нови специалности, е един от факторите за намаления брой на обучаващите се.

Като достижения за дългогодишната си служба във  военно въздушните сили ген. Богданов посочи сериозната работа по влизането на България в НАТО и по-конкретно за включване на военновъздушната отбрана на България в интегрираната система за ПВО на НАТО. Друга изпълнена цел е това, че преобразихме коренно нормативната база, регламентираща организацията за охрана на въздушното пространство на България в интергрираната система на НАТО. Преработихме изцяло и документите, касаещи планирането на въздушните операции, воденето и управлането им, допълни генералът.

Относно работата си като началник на НВУ той коментира т.нар. академичен капитализъм, или бизнес подход във висшето образование, който е широко разпространен в Европа, а вече и у нас. Той има място и във военно-образователната ни система, но не бива да забравяме,  че военните вузове имат една основна задача – да подготвят кадри от всички категории военнослужещи и цивилни за изпълнение на задачи в състава на БА и въоръжените сили, подчерта ген. Богданов.

Той благодари на хората, с които е работил, на местната власт във Велико Търново в лицето на кмета Даниел Панов, на областната управа и на всички институции. Припомни за инициирането на много събития като това, че през 2015 година за пръв път е бил възстановен бойният празник на гарнизона във Велико Търново. На финала офицерът припомни, че се е ръководел в действията си от думите на полк. Дрангов: „За да началстваш законно, достойно и полезно, забрави себе си!”.

За тези 34 години нито за миг не съм забравял, че съм полагал военна клетва, не съм забравял в какво и пред кого съм се заклел.    Бог да пази България!, каза накрая на словото си генерал Богданов.

От името на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов приветствие и благодарност към генерала поднесе заместник-кметът Георги Камарашев. Той определи НВУ като едната страна на златната перпера на Велико Търново, заедно с Великотърновския университет от другата. Камарашев поздрави новият началник и припомни колко чувствителни са търновци към НВУ и колко е отговорна неговата работа. Той връчи на ген. Богданов на-високото общинско отличие – почетен знак на кмета.

Приемам тази длъжност с огромна отговорност и ясното съзнание, че пред нас стои нелеката задача  да подготвим кадри за българската армия. Изграждането на офицери, които да имат самочувствието на командири и лидери, да имат смелостта да поведат своите подчинени и ще издигнат имиджа и авторитета на военната професия, каза в първото си слово като началник на НВУ полк. Маламов. Той посочи, че неговата цел ще бъде

продължаване на добрите традиции и авторитет на НВУ в национален и международен план, и повишаване на приема.

В приветствието си заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков представи накратко биографията на новия началник на НВУ и посочи двете основни предизвикателства пред него. Едното е сложната процедура по отделянето на авиационния факултет, а второто – създаването на единен център за начално военно обучение по проекта за доброволна военна служба на българските граждани.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *