септември 28, 2022

Полковник Иван Маламов пое официално поста началник на НВУ „Васил Левски“

 

За  34 години в армията никога не съм забравял в какво и пред кого съм се заклел, каза в емоционалното си слово бриг. генерал Пламен Богданов

Мила Милчева

Новият началник на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново полковник Иван  Маламов днес  официално встъпи в длъжност. Церемонията по издаването и приемането на властта се проведе в ритуалната зала на учебното заведение. На нея присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметове от региона, офицери, служители от НВУ и др.

Беше прочетен указ на президента Румен Радев за назначението на полк. Богданов и заповед на министъра на отбраната за освобождаването на бриг. ген. Пламен Богданов от длъжността началник на НВУ, освобождаването му от военна служба и преминаването му в запаса.

Развълнуван, ген. Богданов благодари на хората,  с които е работил в кариерата си. Той е служил в армията 34 години – 30 от тях в системата на военновъздушните сили и 4 години като ръководител на НВУ.

Той очерта предизвикателствата, пред които се е изправял като началник на Военния университет. Сред успешно изпълнените цели са отличната акредитация на вуза и повишеният брой на курсантите. От 440 през 2015 година, сега те са 710. Студентите обаче са намалели и за това, по думите на ген. Богданов, има субективни и обективни причини. Недостатъчната проява на смелост във вземането на решения, като това за разкриване на нови специалности, е един от факторите за намаления брой на обучаващите се.

Като достижения за дългогодишната си служба във  военно въздушните сили ген. Богданов посочи сериозната работа по влизането на България в НАТО и по-конкретно за включване на военновъздушната отбрана на България в интегрираната система за ПВО на НАТО. Друга изпълнена цел е това, че преобразихме коренно нормативната база, регламентираща организацията за охрана на въздушното пространство на България в интергрираната система на НАТО. Преработихме изцяло и документите, касаещи планирането на въздушните операции, воденето и управлането им, допълни генералът.

Относно работата си като началник на НВУ той коментира т.нар. академичен капитализъм, или бизнес подход във висшето образование, който е широко разпространен в Европа, а вече и у нас. Той има място и във военно-образователната ни система, но не бива да забравяме,  че военните вузове имат една основна задача – да подготвят кадри от всички категории военнослужещи и цивилни за изпълнение на задачи в състава на БА и въоръжените сили, подчерта ген. Богданов.

Той благодари на хората, с които е работил, на местната власт във Велико Търново в лицето на кмета Даниел Панов, на областната управа и на всички институции. Припомни за инициирането на много събития като това, че през 2015 година за пръв път е бил възстановен бойният празник на гарнизона във Велико Търново. На финала офицерът припомни, че се е ръководел в действията си от думите на полк. Дрангов: „За да началстваш законно, достойно и полезно, забрави себе си!”.

За тези 34 години нито за миг не съм забравял, че съм полагал военна клетва, не съм забравял в какво и пред кого съм се заклел.    Бог да пази България!, каза накрая на словото си генерал Богданов.

От името на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов приветствие и благодарност към генерала поднесе заместник-кметът Георги Камарашев. Той определи НВУ като едната страна на златната перпера на Велико Търново, заедно с Великотърновския университет от другата. Камарашев поздрави новият началник и припомни колко чувствителни са търновци към НВУ и колко е отговорна неговата работа. Той връчи на ген. Богданов на-високото общинско отличие – почетен знак на кмета.

Приемам тази длъжност с огромна отговорност и ясното съзнание, че пред нас стои нелеката задача  да подготвим кадри за българската армия. Изграждането на офицери, които да имат самочувствието на командири и лидери, да имат смелостта да поведат своите подчинени и ще издигнат имиджа и авторитета на военната професия, каза в първото си слово като началник на НВУ полк. Маламов. Той посочи, че неговата цел ще бъде

продължаване на добрите традиции и авторитет на НВУ в национален и международен план, и повишаване на приема.

В приветствието си заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков представи накратко биографията на новия началник на НВУ и посочи двете основни предизвикателства пред него. Едното е сложната процедура по отделянето на авиационния факултет, а второто – създаването на единен център за начално военно обучение по проекта за доброволна военна служба на българските граждани.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.