декември 4, 2023

Арбанаси празнува навръх Голяма Богородица

0

Даниел Панов към великотърновци:

„Бъдете здрави, благословени и правете добрини“

 

Великотърновското село Арбанаси празнува навръх Голяма Богородица. Още в ранните сутрешни часове навръх големия християнски празник стотици жители и гости на архитектурния резерват се стекоха пред манастира „Свето Успение Богородично“, за да се поклонят пред чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“ и да запалят свещ за здраве. Сред тях бе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, придружен от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев. В манастира, чийто храмов празник също е на 15 август, бе отслужена литургия.

Даниел Панов пожела на всички великотърновци, на жителите и гостите на с. Арбанаси да бъдат здрави и благословени.

„Нека никога не забравяме нашите изконни ценности – български и християнски. Вярата, традициите и обичаите ни – те винаги са ни обединявали и помагали. Нека пазим тези ценност и ги предаваме на децата и младите хора, нека ги възпитаваме в дух на родолюбие. Но най-важното – нека следваме заветите на предците ни да бъдем добронамерени в мислите и делата си, да правим добрини“, коментира Панов. Той пожела здраве и благоденствие и на всички именици.

Празничната програма в Арбанаси продължава през целия ден. В конната база се провежда държавна квалификация по прескачане на препятствия, а кметството бе арена на турнир по ускорен шах. В 18,00 ч. в централния парк започват изпълненията на младите таланти от детско студио „Румина“.

Кулминацията на тържествата е в 19,00 ч. на централния площад, където ще бъде отслужен водосвет. В 20,00 ч. започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *