декември 5, 2023

Не е отчетено замърсяване на въздуха след пожара в Свищов, твърдят от РИОСВ

0

Светослава Иванова

 Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов. Това става ясно от доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води – РИОСВ. От подаване на сигнала за инцидента експертите от ведомството и Регионалната лаборатория непрекъснато следят данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. До 8.00 ч. тази сутрин не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели: озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод.

Още вчера e извършена проверка на място, по време на която с мобилна апаратура в района на депото са измерени същите показатели и не са регистрирани превишения. Докато окончателно се загаси пожарът на депото, на всеки час ще се отчитат данните от системата и при превишения ще бъдат информирани представителите на местната власт и населението, уточняват от РИОСВ.
Депото е разположено югозападно от града, като на площ от 46.26 дка са депонирани 355 000 куб. м отпадъци. През 2016 г. РИОСВ  в болярския град е издала заповед за преустановяване на дейността му поради въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол).
Община Свищов е предприела мерки за закриване и рекултивация на терена. На 13 август 2019 г. е сключен договор с ПУДООС за финансиране на проекта на стойност над 3 млн. лв. В най-кратък срок ще започнат дейности по техническа рекултивация на депото.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *