С вой на сирени и поднасяне на цветя в МОБАЛ отбелязаха Деня на спасението

0

М. Милчева

Деня на спасението и почит пред паметта на лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг в мирно време, отбелязаха  днес в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Болницата носи името на лекаря, който на 15 август 1963 година спасява 47 души от автобус, пламнал при катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица.
Д-р Черкезов е роден на 26 април 1937 г. в стражишкото село Виноград. От 1 януари 1963 г. работи като участъков лекар в Стрелец. Стефан Черкезов умира ден след катастрофата от получените при спасяването на пътниците изгаряния.

От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на спасението в България. На този ден се почита паметта и на всички лекари и медицински специалисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Преди 56 години на този ден се случи една трагедия, която превърна един млад лекар в герой. Само с няколко месеца лекарски стаж, той изпълни със съдъжание понятието  доктор. Това е пример не само за лекарско поведение, а и за граждански дълг. Урок, че трябва да имаме чувстввителност към болката и страданието на околните, за да вървим напред като наци, каза  да си спомним за него, светла му памет, каза д-р Христо Димитров, председател на УС на  Български лекарски съюз – Велико Търново.

С вой на сирени, едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя, медиците от МОБАЛ почетоха паметта на д-р Черкезов, а слово за неговото дело произнесе директорът на болницата д-р Стефан Филев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *