С много наградени, благослов и концерт Стражица празнува 50 г. от обявяването си за град

0

М. Милчева

С много наградени видни личности и колективи, благослов от Великотърновския митрополит Григорий и концерт на Васил Найденов тази вечер Стражица отбеляза своя празник. Той е винаги на 15 август – в деня на Голяма Богородица, но сега тържествата бяха по-различни, защото се навършват и 50 години от обявяването на селището за град.

На тържествена сесия на Общинския съвет председателят на местния парламент Илиян Маринов прочете имената на отличените. На заседанието на ОбС присъстваха и народните представители Станислав Стоянов от ГЕРБ, Валентин Ламбев и Явор Божанков от БСП,  кметове на почти всички общини от област Велико Търново, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, и много други гости.

Тържественото връчване на отличията се състоя на сцената на летния театър в центъра на града.

Кметът на Стражица Румен Павлов се обърна към своите съграждани и гостите, за да ги поздрави с празника и да им пожелае все така сплотено да работят за просперитета на града. Приветствия поднесоха и народните представители Станислав Стоянов и Валентин Ламбев, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен за здраве. Дядо Григорий изненада стражичани, като им поднесе и доста подробна информация за инфраструктурните проекти в града, реализирани с европейски и други средства.

Разбира се, най-емоционалната част беше връчването на плакетите на отличените, които не криеха вълнението си в своите изказвания.

По-лесно ще ми бъде да хвана акордеона, отколкото да говоря, каза почетният гражданин на Стражица Атанас Костов – председател на Читалище „Развитие 1895” гр. Стражица, който беше удостен с високото звание за цялостен принос в културното развитие на града и общината. Определят го като човека – художествена самодейност в града, без чието участие не минава нито един празник. Костов благодари на ръководството на Общината и най-вече на своите самодейци, сред които и председателят на ОбС, за труда  и ентусиазма.

Посмъртно звванието почетен гражданин беше присъдено на Димитър Димитров – първия градски кмет на Стражица за цялостен принос в развитието на общината.

Моят мъж щеше много да се вълнува днес и много да се радва, каза при получававането на наградата неговата съпруга, която подчерта колко силна е била обичта на мъжа й към Стражица.

Да загърбим злобата и разделението, защото те не водят до нищо добро, а да съграждаме. За това призова своите съграждани третият почетен гражданин на Стражица Димитрина Станчева, дългогодишен секретар на ИК на Общинския народен съвет и председател на Общинска служба „Земеделие и гори”.

Носители на почетния знак „50 години град Стражица” станаха личности  и колективи, допринесли за просперитета и славата на града. Това са:  проф. дин Цветелин Йорданов Степанов за принос в  науката; Галина Иванова Русева – учител по български език и литература в СУ „Ангел Каралийчев” за заслуги в  сферата на образованието; Мирослав Тодоров – началник на Районното полицейско управление, за заслуги в  сферата на обществения ред и сигурността;  йеромонах Димитрий  за заслуги в  сферата на духовното дело.

С почетния знак “50 години град Стражица” бе удостоена и фелдшерката в ЦСМП Стражица  Илияна Петрова, носител и на наградата „Достойните българи” за 2018 г. Почетният знак получи и ЦСРИ „Здравец” – гр.Стражица.

С отличието бяха удостоени още  дългогодишният преподавател по български език и литература, поет, писател и краевед  Николина Проданова , а за заслуги в  сферата на спорта награди получиха младата и талантлива Мадлен Тодорова – състезателка в националния отбор на България по хандбал и роденият през 1995 г. футболист Александър
За постиженията си в областта на спорта с почетния знак беше удостоена и състезателката по свободна борба в Спортен клуб по борба „Румен Павлов -2016” Велислава Георгиева.

Празникът в Стражица продължи с изпълнения на танцови състави, а публиката аплодира бурно звездата на българската естрада Васил Найденов, който изпълни вечните си хитове.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *