Днес си спомняме за Константин Кисимов и отдаваме почит пред големия артист

0

Константин Кисимов си отива на 16 август преди 54 години. Датата 16-ти е съдбовна за големия ни актьор. Големият ни актьор Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г. във Велико Търново и е потомък на патриотичен търновски род. Датата 16-и е наистина съдбовна за Кисимов. На 16 август 1935 г. се жени за своята Лиляна, която е била едва 18-годишна, с двадесет години по-млада от него.

Среща бъдещата си съпруга на площад „Славейков“ и остава с нея завинаги. До края на живота си той е неизменно част от сцената на Народния театър – до 16 август 1965 г., когато загива при автомобилна катастрофа, след гастрол в Балчик, където изнася рецитал в тамошното военно поделение. Константин Кисимов е сред родоначалниците на българския театър и кино и едно от най-ярките дарования на Народния театър.

Едновременно силен комедиен и драматичен артист, той често разплаквал публиката по време на представления.Незабравими ще останат театралните му образи в постановки като „Големанов“, „Боян Магьосникът“, „Тартюф“, „Свекърва“, „Боряна“, „Когато вятърът си играе“ и др. Участва „на живо“ в постановки на прохождащия телевизионен театър и прави великолепни роли в Камък в блатото“ (1959), „Юнгфрау“ (1961) и „Българи от старо време“ (1963).Кино дебютът му е в един от знаковите неми филми „След пожара над Русия“ (1929), на големия Борис Грежов по повестта на Панчо Михайлов „Под земята“, в който корифеят изиграва неподражаемо ролята на злодея-надзирател Гърбицата. По-късно се снима в третия звуков български филм „Грамада“ (1936), следват „Калин орелът“, „Под игото“, откъдето го помним с изключителното му превъплъщение на Колчо слепеца, „Хитър Петър“, „Страхил войвода“, „Героите на Шипка“ и др. Патосът на характерния му глас, примесен с топлота и целеустременост му дават възможност да направи радиозаписи с изключителни по художественото си въздействие стихове на Ботев, Вазов, Лермонтов, Пушкин, Байрон, Гьоте, Есхил и др.

Константин Кисимов изнася стотици рецитали из цялата страна. Константин Кисимов е имал изключително задълбочени познания по философия, история, астрономия. Градските легенди разказват, че той стоял с часове нощем заедно със своя добър приятел, поета Теодор Траянов, който също се увличал по астрономия и заедно наблюдавали небето и звездите

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *