декември 8, 2023

Трансграничен пленер по живопис в Елена ще популяризира културното наследство

0

 

Светослава Иванова

Трансграничен пленер по живопис ще се проведе в град Елена от 20 до 23 август. Форумът се организира от кметството и община Меджидия, които са партньори по проекта „Култура във вечността“. Проявата има за цел да насърчи съвместното културно развитие чрез изобразителното изкуство, което ще бъде завещано на следващите поколения.

Професионални художници от България и Румъния ще представят най-добри техники за рисуване. Те ще творят на открито и в закрити пространства, а за творческото им вдъхновение ще бъде организирана обиколка на живописния Еленски балкан. Творбите от пленера ще бъдат показани в изложба и ще бъдат дарени на община Елена. Картините ще влязат във фонда на новата художествена галерия, която ще бъде ситуирана във възстановеното по проекта „Култура във вечността“ изгоряло училище в центъра на града.

По този повод кметството в Елена отправи покана за участие в пленера към професионалисти и любители художници.

Самият проект е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез програмата за трансгранично сътрудничество. Стойността му надхвърля 1,4 млн. евро, от които 1,199 666 са от евросъюза, а останалите – от държавните бюджети на България и Румъния. Продължителността му е 36 месеца, а очакваните резултати – осем интегрирани туристически продукта и обща стратегия за популяризиране на културното наследство и насърчаване на културния туризъм, както и изработване на съвместни туристически пакети.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *