Насрочиха консултациите за състава на ОИК в болярския град

0

 

Светослава Иванова

Консултации с партиите и коалициите за състава на Общинската избирателна комисия, която трябва да проведе местните избори през октомври, са насрочени за понеделник в 302 зала на търновското кметство.

В тях са поканени упълномощени представители на ГЕРБ, „БСП за България”, ДПС, „Обединени патриоти”, „Воля” и коалиция „Демократична България – Обединение”. Тези партии имат свои представители в Народното събрание и в Европейския парламент.

Съставът на Великотърновската ОИК се състои от 11 члена, в това число председател, двама зам.-председатели и секретар. ГЕРБ и БСП ще имат по четирима свои представители, а „Обединени патриоти”, „Воля” и ДПС – по един член. Извън тази бройка  коалиция „Демократична България – Обединение” също има право на едни член в комисията.

В случай, че изброените партии и коалиции са направили предложение за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на ОИК става 12, което обаче е четно число. Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на ОИК – в случая това е коалиция „Обединени патриоти”. Така съставът на Общинската избирателна комисия в болярския град ще бъде от 13 члена.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *