Бивш спаринг партньор на най-добрите ММА – бойци е персонален треньор по фитнес на десетки търновци

0

Иван Игнатов разработва индивидуални

тренировъчни и хранителни режими

 

Светослава Иванова

 Иван Игнатов е бивш спаринг партньор на най-добрите ни ММА –бойци, които са и сред най-титулуваните спортисти на европейско и световно ниво. В момента изучава педагогика на физическото възпитание във ВТУ, а от няколко години е персонален инструктор по фитнес. На тренировъчния ринг се е бил срещу идолите в бойните изкуства Камен Георгиев, Тони Маркулев, Валентин Бенишев, Деян Топалски…

За този период от живота си Иван казва, че е много благодарен на шанса да се учи на спорт и психика от интелигентни и дисциплинирани топ-спортисти.

ММА, или смесените бойни изкуства, са микс между всички бойни спортове като цяло, обяснява фитнес-треньорът. Може да се използва бокс, самбо, джудо, борба и т.н. Въобще, колкото повече стилове използваш, толкова си по-универсален, а напоследък спортът в България е масов и дори се практикува от много жени, казва Иван, който през годините е тренирал още борба, граплинг жиу-жицу. Бил е и професионален състезател по ръгби за „Локомотив София“, където играл два сезона. Тръгва обаче с фалстарт, тъй като има лошия шанс още на първия мач срещу отбора на НСА, да скъса раменни връзки. Болезнената травма го вади за цяла година от спорта, като търновецът, който 12 години е живял, работил и спортувал в София, дори останал обездвижен месец и половина, а после минал през рехабилитация и възстановяване, но успял да се върне на терена.

„Ръгбито е много различен, мъжки спорт, който определено калява и тялото, и психиката, подобно на ММА. Даже понякога е страшно. Блъскал съм се със 150 килограмови мъже и съм ги събарял, а това кара ума да работи на друго ниво. Имаш чувството, че можеш да играеш срещу всеки, което обаче е измамно“, предупреждава Иван. И обяснява, че в ръгбито няма протектори, за разлика от американския футбол. Тук състезателите са само по екипировка, а в устата си имат гума, за да не се счупи някой зъб, други защитни аксесоари просто няма. Разбира се има съответна техника на блъскане, а специфичното е, че подаването е само назад, като нямаш право да изнасяш топката напред. Играе се в отбори от по 7 или 15 човека. С времето обаче Иван разбира, че не е за колективен вид спорт, тъй като победата, или загубата, не винаги са пряко свързани със собственото ти представяне.

„Чувствах се неудовлетворен – понякога се раздавах, играех на макс, но отборът губеше, а понякога печелихме, без да съм успял да се представя кой знае колко добре“, обобщава той. За това се насочил към фитнеса и в момента е един от най-търсените персонални треньори във Велико Търново. Знае много за спорта и правилното хранене, понеже е тествал всичко върху собственото си тяло. Сто процента натурален е, никога не е употребявал стероиди и съветва към тях или да се прибягва много внимателно, или въобще да не се започва с употребата им, тъй като нанасят поражения на организма…

 Иван работи с клиентите си като изготвя индивидуални хранителни и тренировъчни режими за всеки от тях, като се съобразява с целите, свободното време, пола, теглото, ръста и т.н. Лично ги тренира по около час време, като вкарва различни елементи – изолирането на всяка мускулна група и  кросфит тренировка, т.е. смесица между гимнастика, вдигане на тежести и лека атлетика. Лично в своите тренировки търновецът използва и боксов чувал. Категоричен е, че най-адекватния начин е да се тренира два последователни дни, а на следващия да се почива. При мъжете най-честите грешки са, че не питат треньорите, а сляпо се доверяват на клипчета по интернет. Виждат как някой световен шампион, или културист тренира и му подражават, без да си дават сметка, че той ползва стероиден режим.

 

Жените, колкото и да са слаби, искат още повече да отслабнат, но така атлетично и изваяно тяло не се прави. Безсмислено е да смениш три кардио уреда за по 15 минути. В началото кантарът може и да тръгне на долу, но мазнините си стоят, а се губи мускулна маса. Защото кардиоуредите са направени да повдигат телесната температура, но всъщност натоварването при тях е еднакво, а с тежестите се изгарят много повече калории и мазнини. Иван е категоричен, че най-ефективните и модерни тренировки са функционалните, при които едно упражнение задейства всички мускулни групи. При тях се правят много повторения и те са много близо до спорта, затова и големите атлети тренират така. По думите на Иван, във фитнес залата, в която работи – една от първите във Велико Търново, се практикува с цени, удобни за клиентите.

„Безсмислено е да се хвърлят стотици левове за тренировъчни програми, които обаче не са за масовия човек, а за културисти например. Хората не бива да си дават парите на вятъра, а да се доверят на професионалисти“, казва още търновецът. Хранителните режими, които той изготвя се опират изцяло на здравословното хранене. Това не са диети, които да трансформират тялото за известен период от време, а после да се върне йо-йо ефекта. Най-добре е здравословното хранене да стане начин на живот. Да се употребяват полезни мазнини, въглехидрати и белтъчини в дадено съотношение, така че човек да е напълно сит и да не изпитва глад за „боклучави“ храни с празни калории“, казва Иван Игнатов.

За подобряване на своята треньорска дейност и за личностно усъвършенстване той тренира в клуба по вдигане на тежести „Асеневци“ по личното ръководство на  европейския шампион Тодор Тодоров. Освен това събира група по MMA (аматьорски клас) за самозащита и подобряване на кондицията.

Фотографии: Теодора Петрова

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *