Венелин Иванов откри нотите на Муткуров марш, ще го свирят за пръв път във Велико Търново

0

Мила Милчева

Нотите на неизвестен досега Муткуров марш е открил в Историческия архив на Националната библиотека великотърновецът Венелин Иванов.

Той от години се е посветил в изучаването и популяризирането на живота и дейността на видни търновци, които по една или друга причина са останали встрани от лъскавите страници на историята, въпреки своите огромни заслуги за развитието на града и на страната ни. Вниманието на Иванов е насочено основно към генерал Сава Муткуров и първия кмет на Търново Георги Живков.

Иванов е сред инициаторите и главните организатори за възстановяването на Багриловия надпис по пътя към Великотърновския университет, който беше тържествено открит на 22 март, и стана факт, благодарение на Ротари клуб – Велико Търново, в който членува и Венелин Иванов.

В архива в библиотеката великотърновецът основно търсел източници за точната рождена дата на Георги Живков. Затова изчел внимателно и двете папки с всички  архивни единици за ген. Сава Муткуров. Между документите – телеграми, кореспонденция, заповеди, той попаднал и на текст, от който става ясно, че след смъртта му в Неапол, Италия, първият български генерал е бил балсамиран. Това потвърждава разказите на наследниците му, че при преместването в централните софийски гробища, когато е отворен ковчега, генералът е изглеждал като жив. Другата находка в архивите са били и четири страници с ноти, озаглавени „Муткуров марш”. Авторът е Антон Улрих, капелмайстор на 5-ти П.Д полк.

Нотите вече са предоставени на оркестъра на Националния военен университет, откъдето са поели ангажимент маршът да бъде изпълнен в Деня на Съединението – 6 септември, във Велико Търново.

Като военачалник генерал Сава Муткуров има огромен принос към развитието и укрепването на младата българска държава. Ръководил е отряд при освобождаването на Свищов, участвал е в боевете на Шипка под командването на ген. Радецки, където е проявил храброст и мъжество, за което е награден с орден св. Анна III степен с мечове. Бил е активен деец и защитник на Съединението на България – регент на Княжество България, като военен е ръководил контрапреврата, бил е военен министър в кабинета на Стамболов. Освен че е първият български офицер с генералско звание, Сава Муткуров е и единственият български офицер, получил орден „За храброст“ I степен, припомня Иванов.

Именно заради тези и заслуги на видния търновец, Венелин Иванов е сред основателите на комитет „Сава Муткуров”, който инициира издигането на паметник на генерала в родния му град. Наградата „Сава Муткуров”, която се дава с подкрепата на ЗАД „Армеец” на курсант отличник от НВУ, роден във В. Търново, също е сред реализираните идеи на комитета. Тази година да пръв път отличието беше връчено на лейтенат Михаел Павлов.

И генерал Муткуров, и Георги Живков са сред хората, за които трябва да се говори, а делото им да бъде изучавано в училище, категоричен е Иванов. За него е непростим фактът, че Димитър Благоев, който е зет на Георги Живков, е много по-известен и популярен, благодарение на политическата пропаганда, а истински заслужилият българин и търновец и досега няма своето признание.

Георги Живков е избран за първи кмет на нашия град. Високообразован възрожденец, учител и революционер, Живков е един от строителите на следосвобожденска България.
Той влиза в Търново с руските авангардни войски и след освобождението на града поема управлението му. По това време множество бежанци от опустошените градове и села на България пристигат в старата столица. Основната задача пред кмета е да им осигури покрив над главата и препитание. От грижи за родния си град и за хората, които бягат от разорението на войната, той загърбва личните си дела. Когато след Освободителната война Георги Живков отстъпва поста на новия кмет, се оказва, че самият той е в същото незавидно положение на бедните имигранти, на които неуморно помага.
В свободна България Георги Живков заема и други отговорни държани постове. Три пъти е председател на Народното събрание. Като министър на просвещението в първия кабинет на Васил Радославов и в правителството на Стефан Стамболов, Георги Живков е съзидател на образователното и спортното дело в страната. По негова молба през 1894 г. от Швейцария у нас пристигат спортни педагози, които полагат основите на спортното образование.


Георги Живков, Стефан Стамболов и ген. Сава Муткуров са единствените българи, които са кавалери на първата степен на ордена „За храброст“, посочва Венелин Иванов.

Заради тези заслуги на търновеца, комитет „Сава Муткуров” внесе предложение и то беше одобрено от Великотърновския общински съвет, спортното училище в града да носи неговото име. Комитетът издаде за пръв път и автентичната биография на Георги Живков, писана от сестра му Вела.

Непростимо е, че 30 години след т.нар. преход, продължаваме да изучаваме изкривено историята ни, твърди Венелин Иванов. Той самият е завършил психология и икономика и не претендира да е професионален историк, но милее за това фактите от миналото ни да бъдат представяни вярно и точно пред поколенията.

Срам ни е от някои страници от историята ни и това не може да продължава, казва той. Може би тази е причината все още на остров Белене, където е бил един от най-жестоките лагери за ликвидиране на враговете на народната власт след 9.IX, все още да няма музей. Какво пречи да бъде изграден мемориал, който да покаже тези зловещи моменти от миналото ни, това освен памет, би допринесло и за развитието на туризма в региона, защото на осторова има и забележителни животински видове, казва Иванов.

Той продължава да се рови в историческите документи и да представя доколкото му е възможно забравените личности и събития от историята ни. Защото е убеден, че народ, който не помни и не изучава истинските факти от миналото си, няма бъдеще.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *