февруари 27, 2024

2000 идват в Миндя да слушат рок

0

М. Милчева

Поне 2000 човека ще дойдат в Миндя, за да слушат рок. В балканското селце за 11-и път тази година на 23 и 24 август ще се проведе традиционният „Миндя Рок Фест”. На мегдана, където се провежда проявата, очакваме над 1000 човека, но с тези, които ще слушат в дворовете и под сайвантите, броят им ще нарасне поне до 2000, каза пред журналисти организаторът и идейният мотор на феста проф. Евгений Дайнов. Той и председателят на Фондация „Миндя Рок Фест“ Станимир Габровски представиха програмата и групите, които ще свирят тази година.

Само група „Магистри” на Дайнов и „Подуене блус бенд” на Васко Кръпката ще са познатите имена във феста т. г. Другите идват за пръв път, но са достатъчно известни на любителите на рока.

„Миндя Рок фест и сега ще има международно участие. В петък на откритата сцена ще свирят ирландецът Jamie Mc Donald & The Number Nein и Cotton Pickers от Сърбия. Публиката ще подгреят А.С.Р.С., Rock`n`Roll train и Soul Bmoll.

В събота вечерта първи  ще са The Drivers, следват Krekhous, „Магистри“  и Sakis Dovolis Trio от Гърция. Гърците са музикалното открие на годината за региона, каза професорът. И тази година „Миндя Рок фест“ ще закрие Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“.

Концертите ще започнат около 19 ч., зависи колко е горещо, каза Дайнов. По традиция фестът ще бъде открит със слово от кмета на Миндя за международното положение и мястото на селото в него, с усмивка обясни той. За гостите са осигурени две места за палаткови лагери и друго за каравани, заведения за бира и скара, химически тоалетни. Палатки ще има и по дворовете, както всяка година. През 2018 г. само в моя двор бяха разпънати 9 палатки, добяви професорът. На място свои произведения ще покажат занаятчии – майстори на бижута, дърворезбари, дори винари.

С тазгодишното си издание фестивалът в Миндя се оказва най-дълголетния сред безплатните извънстолични рок прояви в България. По-стар е единствено „Цвете за Гошо“ в София, който се провежда от 2002 г. Според политолога – музикант и съмишлениците му, през последните две лета публиката на фестивала в Миндя се е подмладила. В рок средите идва ново, европоколение, което носи свободата и солидарността. А свободата е в основата на рока, посочи Дайнов.

Той цитира изследване, според което  21 на сто от анкетираните българи слушат чалга, 29 % – поп музика, а рок – 14 на сто. Очевидно чалгата вече е избутана в ъгъла. В България рокът е музиката на културните хора, коментира проф. Дайнов.

Спечелихме битката за културата, сега остава да спечелим и тази за политиката и обществото, каза още той. 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *