Едно от най-престижните световни издания „The Washington Post“ публикува статия за Велико Търново!

0

 

Трогателен разказ за Пловдив и старата столица на американката от български произход Дина Мишев

 

Американката с български корени Дина Мишев написа трогателен репортаж за Пловдив и болярския град, който е публикуван в електронното издание на „The Washington Post“.

Жената, чийто корени са от село Периловец в Северозападна България, разказва за второто си посещение в България, което реализирала заедно със семейството си след прекарана тежка болест. Още на 14 години баща й емигрира, прогонен от тогавашната комунистическа власт, за да се върне като турист цели седемдесет години по-късно, заедно със съпругата, сина и дъщерята – автор на статията. Освен родния край, фамилията посещава град Пловдив, който е обявен за културна столица на Европа и Велико Търново.

„Емоциите ме следват на 125 мили североизточно от Пловдив до Велико Търново… Велико Търново беше столица на страната в продължение на няколко стотин години, един от центровете на изкуствата и културата в Европа през Средновековието. (Хубаво е просто да го наречем „Търново“, което правят повечето местни жители; „велико“, е добавено към името на града едва през 1965 г.) Търново е първият български град, за който се пише в National Geographic;  история за това излиза в броя на списанието от октомври 1907 г. Историята му се връща пет хилядолетия, и нейните калдъръмени, покрити с червени покриви домове и предприятия се разливат по стръмен естествен амфитеатър, създаден от остър завой в река Янтра“, продължава живописният разказ на Дина Мишев. Впечатленията от красотите на старата столица, Пловдив и родния крой се редуват със спомени от детството, а в статията са поместени фотографии на едни от най-емблематичните за болярския град места – паметника на Асеневци и Царевец.

„Вашингтон Поуст“ е американски вестник, излизащ ежедневно с разширено неделно издание. Основан през 1877 година, той е най-старият и най-масово разпространяваният вестник в американската столица Вашингтон с тираж около 670 хиляди броя (890 хиляди за неделното издание).

В момента е собственост на Джеф Безос, собственикът на „Амазон“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *