Надяждане с боб и люти чушки, рязане на лук и много изненади ще има на фестивала „Пъстра трапеза” в Джулюница

0

За поредна година лясковското село Джулюница ще разпъне софрата на ароматните бабини гозби, за да посрещне Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“, който ще се проведена 31.08.2019 г.от 09:00 часа на открита сцена в централен парк.
Родното село на най-прочутия българин в Азия – Калоян Махлянов-Котоошу, събира майстори на традиционната българска кулинария, а жители на селото и околните селища ще влязат в надпревара за най-вкусните и оригинални местни ястия. Организатори са НЧ “Пробуждане – 1896“ и Община Лясковец.
В 11-тото издание на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“ може да се включат майстори на черпака с автентични и оригинални ястия, така също домашно приготвена лютеница. Надпреварата има конкурсен характер и е с осигурен награден фонд.

Тази година на фестивала „Пъстра трапеза“ – Джулюница 2019 г. ще бъдат проведени три състезателни игри със свободен достъп, съобщават организаторите.

В състезанието по надяждане „Кой изяде боба“ участниците ще се надпреварват да ядат боб с  пластмасова лъжичка за кафе.
„През сълзи към победата“ предизвиква куражлии над 18 години да обелят и нарежат на ситно определено количество лук. Победителят ще бъде оценен за скорост и колко наситно е нарязан лука. Той ще получи специална награда и грамота.

Надяждане с люти джулюнски шипки е другото предизвикателство, а условието е  всеки участник да изяде 3 броя люта джулюнска шипка, като победител е първият преглътнал и последната хапка.
Състезанието е за любители на екстремни вкусове и е за скорост. Победителят получава специална награда и грамота.

Записване в деня на фестивала до 10.00 часа.

На фестивала „Пъстра трапеза“ във фолклорната програма ще вземат участие танцов клуб „Палитра“ и певческа група „Сладкопойна чучулига“ към читалището.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *