Промени в законите за оръжията, за земеделските земи и за образованието са сред успехите на доц. Михов в Парламента

0

Лична карта „Българин” за сънародниците ни зад граница ще е стъпка в решаване на демографската криза и проблема с липси на кадри

М. Милчева

Великотърновският депутат от ВМРО доц. Милен Михов е бил автор и съавтор на 13 закона за изменение и допълнение на действащи закони, на 8 предложения между първо и второ четене на отделни закони и на 4 проекта за решения. Отправил е 6 актуални питания, някои от които пряко свързани с проблеми на област Велико Търново. Това съобщи той днес по време на традиционния си отчет за свършената работа в Парламента.

Като народен представител нямам „неизвинени” отсъствия, нито са ме наказвали за неприлично държание, каза Михов.
След успешните дела той отчете отговорът за ремонта на пътя между Стражица и Ново градище, който е получил буквално в последния ден преди народните избраници излязат във ваканция. Надявам се този участък да бъде обновен още през следващата година, каза депутатът.
Той е  провел десетки срещи както в общините от областта, така и в Стара Загора, Казанлък и Търговище.

Едно от нещата, за които има повод да се радвам, е моето и на колегите ми от ВМРО участие в промените на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества и по-специално решаването на  въпроса за историческото оръжие и реконструкторското движение. Заедно с МВР и с колегите от комисията, с участието на Национално дружество „Традиция“ и други реконструкторски клубове, бе постигнат закон, който регламентира много точно използването на това историческо оръжие, каза Михов, който е дългогодишен активен член на клуб „Традиция” и участва в много исторически възстановки.

Този закон поставяше много сериозни въпроси и пред собствениците на газово оръжие за самозащита, пред ловците и пред клубовете по спортна стрелба. Ако не бяха тези промени, щяха да бъдат поставени под въпрос много дейности, свързани с развитието на спорта, на лова и правата на гражданите да защитават живота си, посочи народният представител.

Друг важен законопроект, който той и колегите му от ВМРО са вкарали за обсъждане, е свързан с училищните земи.

Като изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, те настояват за мораториум за придобиването на училищни земи по давност, както  има мораториум по отношение на общинската и държавната собственост в земеделието.

Наскоро е имало опит 1800 дка в Плиска да бъдат присвоени от училищно настоятелство. Проблемът обаче касае цялата страна. Михов се надява мораториумът да бъде въведен още следващия месец, за да бъдат защитени близо 2800 земеделски училищни имоти, дарени в различни години.
Друго важно предложение на червено-черните депутати  свързано със Закона за личните документи. Става дума за въвеждането на  лична карта „Българин“, която да бъде издавана на българи по произход, живеещи извън страната ни. Тя ще им дава право на трайно пребиваване в България, на работа и образование. Документът обаче няма да има валидността на лична карта и с нея няма да може да се пътува в ЕС. Сънародниците ни от Македония, Западните покрайнини, Молдова, Украйна, Русия ще имат достъп до образование у нас и до пазара на труда, а това ще е крачка към рещаване на демографската криза, проблема  с работната ръка и с кадрите в университетите, посочи доц. Михов.

Тази есен в зала ще бъдат внесени и промени в Закона за висшето образование, които касаят засилване на ролята на държавата в управлението и контрола във висшите училища. Регламентират се минималните възнаграждения на преподавателите във вузовете, също и това, че ректор ще встъпва в длъжност след подписването на договор с министъра на образованието, който пък ще е обвързан с изпълнение на мандата му като управленец. Законопроектът вече е минал през обществено обсъждане, предстои внасянето му в МС и Народното събрание.

Като добра свършена работа доц. Михов отчете, че с негово и на колегиту му от ВМРО съдействие, са отпуснати 22 000 лева за енергийна ефективност на училището в с. Върбица и
автобус за СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш.

Гордея се и стова, че с моя и на колегите ми подкрепа Парламентът обяви Велико Търново за духовна и историческа столица на България, каза още доц. Милен.

 

.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *