Организират първа ретро екскурзия с автобус „Чавдар” от Елена до Велико Търново

0

М. Милчева

Първа по рода си ретро екскурзия с автобус „Чавдар” организират двама млади мъже. Те канят любители на стари возила, автоманиаци или просто любопитни пътешественици да се включат в маршрута от Елена през Горна Оряховица до Велико Търново.

Идеята е на 26-годишния  Пеньо Стойнев от Омуртаг. Той е създател на първия музей на автобусите „Чавдар – Кента” в града и е посветил живота си на това да събира всичко, свързано с големите транспортни машини, произвеждани навремето в България. Интересът на Пеньо не е случаен. Баща му над десет години до 1999 г. бил технолог в бившия завод „Овчаров”, после преименуван „Кента” в Омуртаг, където не само ремонтирали, но и произвеждали български автобуси.

Младият мъж и неговият приятел от Габрово Денислав Младенов мечтаят музеят им скоро, освен с архиви, снимки и други експонати, да се обогати и с два истински автобуса „Чавдар“.

„Чавдарите“ возеха хората на екскурзии и дори на сватби

Идеята на тази екскурзия е да снимаме возилото на фона на различни забележителности, затова чакаме предложения, каза за „Болярски новини“ Стойнев.

Самият автобус, който ще пътува по маршрута, е собственост на „Автотранспорт” – Елена, където, по думите на Пеньо, има запазени четири превозни средства от миналото в уникално добро състояние.

Нека всички, които имат интерес, да  ни пишат и да предложат къде точно да спрем по време на пътуването, призовава Пеньо. Той е сигурен, че то ще е като в машина на времето и ще пренесе хората в годините, когато „Чавдар”-и пътуваха навсякъде из страната – и в междуградския, и във вътрешния транспорт, и возеха хиляди българи. Не бива да забравяме, че сме имали силно родно производство, напомня мъжът и посочва освен завод „Чавдар” в Ботевград, също и „Балкан” в Ловеч, „Мадара” – Шумен и  други.

Сега организаторите на ретро пътуването събират идеи за спирки и забележителности и се надяват хората да откликнат на ентусиазма им.

Автогара Павликени 1979 г.

Сглобяване на градски автобус Чавдар 11г5

Автобус „Чавдар“ на фона на строежа на Аспаруховия мост 1976-77 г. Варна

Автогара Габрово през 60 -те години

Чавдар м 60 за с. Рельово 1958 г 

снимките са от архива на музей „Чавдар- Кента“

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *