декември 5, 2023

Килифарево празнува с много културни събития

0

 

С детски четиридневен поход в централна Стара планина в понеделник ще започнат проявите, посветени на празника на град Килифарево. От 10.00 ч. ще бъде открит пленер, който е част от Детската академия по изкуства. Гергана Пенова от Младежкия дом в старата столица ще покаже на децата на Килифарево как се изработват керамични предмети.

Академията по изкуства ще бъде закрита на 29 август, четвъртък с кулинарна изложба, в която ще се включат и родителите. За същия ден е насрочена премиерата на Детския театрален състав в салона на читалището. В петък от 19,00 часа на площада в Килифарево ще се проведе хоротеката “Фолклорна плетеница”.

Кулминацията на тържествата по повод празника на града е предвидена за идната събота. Програмата ще започне с детски футболен турнир, ще се проведе и петото издание на конкурса за хумористичен фолклор “Усукано по килифарски”. Представители на Етнографския комплекс “Етъра” гр. Габрово ще покажат как се правят габровски гайтани, усукани по килифарски. Всеки посетител ще може да си ги изработи лично на място и да си ги вземе за спомен.

От 19.00 ч. е официалната част, която ще започне с водосвет, приветствие на кмета на града Димитър Събев и концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на България. Предвидено е още  изложение на леки автомобили, мотоциклети и велосипеди. Двата музея в градчето ще бъдат отворени за безплатно посещение от граждани и гости на Килифарево, а празникът ще завърши със заря.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *