Явор Божанков: „700 сим карти е плащала община Стражица в мандата на Детелина Борисова“

0

 

 

Внесени са сигнали в прокуратурата и в КПКОНПИ за имотното състояние на Детелина Борисова, съобщи народният представител от БСП Явор Божанков. Преди месец на пресконференция той обяви, че имотното състояние на бившия кмет на община Стражица се увеличава след като тя заема кметския пост. Към сигналите са приложени и данни за това, както и извадки от публични регистри.

Публичните институции ще трябва да дадат отговор на въпросите за произхода на средствата, с които са закупувани въпросните имоти и движима собственост. Наред с това се очакват отговори и дали има конфликт на интереси във връзка с изпълнението на обществени поръчки, които фирмата на брата на Детелина Борисова е изпълнявала.

„Защо втора година няма движение по двата сигнала, подадени от новото ръководство на община Стражица?“, пита още Явор Божанков. Той припомня случай за изпълнение на строително-монтажни работи по изграждането на подпорна стена при строежа на пътя Мирово-ж.п.гара Асеново-Асеново. Няколко дни преди местните избори през 2015 г. е форсирано изпълнението на този обект за над 200 000 лева, а според сигнал на сегашното общинско ръководство той е изпълнен без изискуемите строителни книжа. Сигналът е подаден на 15 февруари 2016 г. и до момента няма резултат.

Ощетена ли е общината със закупуването на СИМ карти, пита още Божанков. Около 700 СИМ-карти е плащала по договор общината в периода 2012 – 2015 г., по време на мандата на Детелина Борисова. Месечните сметки за тях достигат на годишна база до 80 000 лева. За сравнение до 2011 г. общината е имала между 150 и 180 работещи СИМ-карти, които са използвани от общинската администрация при сметки от 30 000 до 40 000 лева на година.

Пред медии Детелина Борисова коментира, че твърденията са неверни и целят да я дискредитират като кандидат-кмет, издигнат от ПП ГЕРБ. По думите  обвиненията са за нещо, което не е нарушение, защото общината е сключила договор по Закона за обществените поръчки с мобилен оператор при предложените условия. Сегашният кмет Румен Павлов е подписал същия договор със същите условия, посочи още Детелина Борисова

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *