Ловни лакърдии и трагикомични истории от авджии и риболовци представя в първата си книга Милка Денева

0

М. Милчева

Дългогодишната журналистка от Велико Търново Милка Денева издаде първата си книга с ловни истории. Сборникът „Ние, ловците“ излезе от печат вчера и веднага, след като беше анонсиран от авторката, предизвика голям интерес.

Книгата съдържа над 40 смешно-тъжни истории, които ловци и рибари от региона са разказвали на Милка. Започнала да ги пише преди около четири години. Определя съдържанието като ловни случки, а не художествени разкази, въпреки че си е позволявала лека авторска намеса в текстовете. Поддтик да издаде книгата й дал неин познат –  художникът Спартак Паскалевски. Той прочел черновите и веднага се заел с илюстрациите. След това буквално започнал да я „тормози”, за да пристъпи към издаването.

Книгата е около 150 страници. В нея намират място трагикомични истории, споделяни от авджиите в дългите им разговори с журналистката. Първи рецензент на Милка била нейна приятелка, която й споделила, че книгата има няколко сериозни попадения. Едно от тях е неподправения хумор на ловдижийските лакърдии, а другото достойнство на текстовете е, че животните остават живи накрая. Е, с малки изключения, на всички е ясно защо се ходи на лов, казва Милка Денева.

Сред забавните истории, описани от Милка, е как инспектори от ИАРА спасявали бракониер, който скочил от лодката, за да избяга от проверката, но се оказало, че не може да плува. Та се наложило държавните служители да влязат в ролята на спасители, преди да му напишат акта…

Милка Денева е кореспондент на вестник „Наслука” и на списанието „Лов и риболов”. Работила е в много великотърновски медии и никога не е изневерявала на любимата си тема за лова и риболова. Няма събитие от тази област, което тя да не е посетила. Запозната е както с проблемите, така и с приятната част от ловните и риболовните излети.

„Гонче, котка и четири шишчета”, „Кацнал на едно дърво”, „Двубой с глиган”, „Пешо юшчето и  неговите хобита”, ”Женски му работи” са само част от заглавията в новата книга. Нейното представяне ще е наесен в Народна библиотека „П.Р. Славейков” , която е и основен спонсор на изданието.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *