декември 8, 2023

Безхаберни търновци варят буркани насред боровата гора до „Картала“!

0

 

Безотговорни търновци варят зимнина насред парк „Боровата гора“ до квартал „Картала“, алармира бдителен жител в социалните мрежи. Снимката, на която се вижда огънят, е от ул. „Чумерна“ №20 . Тя събра рекорден брой коментари и в двете посоки. Не липсват както гневни статуси, така и симпатии и въздишки по миналото, когато това далеч не беше градска екзотика, а от всички междублокови пространства миришеше на печени чушки, лютеница и сладки, които бабите и дядовците ни приготвяха на сладки приказки.

Само че да се пали огън в гората и то при екстремално високи температури, е безотговорно, защото това обстоятелство без съмнение е предпоставка за пожар.  Впрочем проблемът с приготвянето на зимнината е уреден в Наредбата за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението на територията на община Велико Търново, видя редактор на сайта „Болярски новини“. Там изрично е указано, че гражданите са длъжни да не създават условия за възникване и разпространение на пожари. Член 20-ти пък гласи, че паленето на открит огън за приготвяне на зимнина / стерилизиране на храни/ трябва да става на места, които са специално пригодени за целта във вид на „фургони“ – постройки навесен тип, или на открито, като обаче в този случай се спазват следните минимални разстояния от: 1. жилищни сгради – най-малко пет метра, 2. – закрити и открити складове за груб фураж – най-малко осем метра и 3. – оградите на съседите – най-малко три метра.

Съвсем отделен е въпросът дали се спазват всички наредби на общината и как се осъществява контролът по това. А иначе част от коментарите под снимката наистина са цветни, остроумни и забавни. Публикуваме ги като запазваме автентичния им правопис:

„Купувай си лютеница от …. и остави хората да направят нещо вкусно и полезно. Прането ли ти опушиха или се чудиш какво да правиш?“, гласи един от тях.

 

И още: „Докато заплатите и пенсиите са ни български, а цените и стандартите – европейски, така ще оцелява Българина, дори нарушавайки закона!!! Единствено можем да се надяваме на добросъвестността на този, който се опитва да оцелява да потуши старателно огъня, да не запали и малкото озеленяване и дърветата, които имаме в града и да си почисти след себе си!“…

„Партизани варят буркани“ – така е обобщил ситуацията друг търновец, а  съгражданин.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *