Експерти от НОИ ще изчисляват прогнозни пенсии на хората в Елена

0

Териториалното поделение на Националния осигурителен институт – Велико Търново, ще предостави на своите бъдещи клиенти от община Елена услугата „Изчисляване на прогнозна пенсия“. Срещите ще се проведат на 12 септември 2019 г. от 9.00 часа до 12.00 часа в зала 111 в сградата на Община Елен. Целта е консултиране на гражданите при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент.

От експертния екип от отдел „Пенсии“ посочват, че за да бъде извършено изчислението е необходимо  хората да представят следните документи: лична карта, Удостоверение за осигурителен доход обр. УП-2 за период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 г. по избор, Документи, доказващи трудов/осигурителен стаж до 01.01.1997 г. – трудови книжки, осигурителни книжки, удостоверения, военноотчетна книжка и др.

Освен наличието на горепосочените документи гражданите следва устно да заявят колко трудов/осигурителен стаж имат положен до 01.01.1997 г. След тази датата информацията за осигурителния стаж и доход е служебно известна въз основа на данните по чл. 5, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване.
Изчисленият размер е прогнозен, базира се на информацията подадена от работодателите в Регистъра на осигурените лица, както и на последния, обявен от НОИ, среден осигурителен доход за страната. Поради ежемесечната промяна на средния осигурителен доход за страната, обявяван от НОИ, както и в случаите, при които е подадена некоректна информация от осигурителите размерът на пенсията при отпускането й няма да съвпада с изчисления прогнозен.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *