декември 5, 2023

Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя”

0

 

За трета поредна година Историческият музей и Община Павликени организират фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” на обект Античен керамичен център. Участие ще вземат сдруженията „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София и „ДУКС Антика“ от Свищов, както и възстановчици на свободна практика.

Основен акцент в програмата ще бъде грънчарството – посетителите ще могат да видят формоване на съдове, зареждане и запалване на пещ на 7 септември, а готовата керамична продукция ще бъде извадена от пещта на 8 септември. Непосредствено преди фестивала се наложи да бъде извършена поправка на конструкцията на демонстрационната пещ за изпичане на керамични съдове. По препоръка на майстора – керамик Анна Спасова, археологът на музея и служителят на обект АКЦ  Ив. Стефанов доизградиха горната камера на височина, стесниха вътрешното пространство и изработиха капак за по-добра тяга при изпичането на керамиката.

На фестивала ще бъдат представени и други занаяти – ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти по време на фестивала ще бъдат представянето на римската медицина и организираният  «робски пазар». Посетителите ще имат възможност да облекат римски дрехи, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски рецепти.Дегустацията на вино е осигурена от Винарска изба ,,Върбовка“.

За първи път тази година ще се тегли томбола, наградите за която са осигурени от Исторически музей – Павликени, сдруженията ДУКС Антика и Мос Майорус Улпие Сердице, възстановчиците и майсторите, които ще вземат участие във фестивала и винарска изба „Върбовка”. Билети за нея ще могат да се закупят на място.

Друга изненада за посетителите тази година ще са новите керамични медальони с изображение на Силен – весел старец, учител на бог Дионис и част от неговата свита. Апликирани изображения на Силен са поставяни по керамичните съдове на древните грънчари от производствения комплекс в м. „Върбовски ливади”.  Изработката на сувенирите е дело на Анна Спасова, майстор-керамик от сдружението ДУКС Антика.

Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от гр. Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинция Долна Мизия през I – III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели.

Фестивалът ще се проведе на обект Античен керамичен център на 7 септември. Входът е свободен. В 10:00 часа е откриването на фестивала, а организаторите са осигурили безплатен автобусен транспорт от Община Павликени в 9:45 часа и връщене в 16:30 часа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *