декември 4, 2023

М. Милчева

С благослов от отец Йоан и отец Петър, и с постановката „Българийо, единствена си ти!” на децата от ОУ „Неофит Рилски” тази вечер започна кулминацията на празника на Килифарево.

На тържеството присъстваха народните представители Станислав Стоянов от ГЕРБ и Валентин Ламбев от БСП, заместник-кметът на община Велико Търново проф.Георги  Камарашев, общинските съветници от ГЕРБ от Великотърновския общински съвет Деян Хаджийски и Георги Марков, старши комисар Димитър Машов, директор на ОДМВР – Велико Търново, кметове и кметски наместници от региона.

Изтича една седмица, през която Килифарево живя с пулса на многобройните прояви по случай празника на града. Прекрасно е, че продължаваме традицията в края на август тук, на площада, да бъдем заедно с нашите близки роднини и приятели, каза в приветствието си кметът на града Димитър Събев .Той  съобщи, че в традиционния вече национален за хумористичен фолклор „Усукано по Килифарски“, тази година  са се изявили близо 400 участника от 11 области в страната. Снощи се е провел концерт на фолклорен клуб “ Плетеница“. 80 певци и танцьори са пели и  танцували за жителите и гостите на града, а централният площад се е оказал малък да побере извилото се хоро.

Събев подчерта, че кметският екип продължава да има своята отговорност към всичките 58 населени места от тук до Предела.  В града са привлечени инвестиции, а със своята славна история и настояще е допринесло за това Велико Търново да бъде обявено за духовна и историческа столица на България. Да  загърбим лошото, да сме единни за добруването на нашия град, призова кметът.

Народният представител от ГЕРб Станислав Стоянов подчерта в приветствието си привилигированато място на Килифарево още от Средновековието. Не случайно именно тук Теодосий Търновски основава Килифаревския манастир и полага основите на Килифаревската книжовна школа – едно от най-важните духовни средища не само в България и на Балканите, но и в цяла Европа. Градът се гордее и пази паметта на своите герои като Велчо Джамджията, един от иделозите на Велчовата завера.

Старши комисар Димитър Машов прочете специален поздравителен адрес до кмета от името на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и връчи на Събев почетен плакет на МВР. От своя страна Димитър Събев благодари и напомни, че в Килифарево има 15 служители от резерва на МВР, които са отдали по над 20 години служба на ведомството.

Кметът връчи и купата на малките килифаревски футболисти, които са победители  в детския турнир по футбол, провел се като част от празничните прояви.

Празникът продължи с концерт, а центъра по традиция беше изпълнен с балони, димящи скари,  бирарии на открито и атракциони.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *