Кулинарни изкушения, карвинг и вкусна лютеница имаше на празника в Джулюница

0

И тази година в родното село на най-прочутия в Япония българин Котоошу се проведе пъстър летен празник. За единадесети пореден път Община Лясковец и НЧ „Пробуждане – 1896“, с. Джулюница организираха в най-голямото лясковско село Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница“.

Събитието стана част от традиционния за Лясковско Карвинг-фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”, а наред с него за пореден път се проведе и общински празник на лютеницата. Кулинарните надпревари протекоха в последния ден на топлия август и събраха хиляди почитатели и гости. Още от ранни зори чевръсти домакини разпънаха пъстри покривки, за да наредят своите уникални български гозби. Из въздуха в централния парк на селото се разнесе аромат на вкусни ястия по рецепти от нашите баби. С тях се сля и мириса от така познатата бобена чорба, която закъкри в специален 80-литров казан за радост на изгладнели гости от близо и далеч. И тази година домакините от джулюнското читалище приготвиха 20 кг. тесто за мекици, за да посрещнат посетителите на кулинарния форум.

Старт на надпреварите дадоха председателят на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – А. Р. И. З. – 7. шеф Пеньо Иванов, кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и председателят на читалището домакин Екатерина Москова. Те поздравиха кулинари, самодейци, жители и гости на Джулюница и пожелаха здраве и успех на майсторите готвачи. И тази година събитието събра десетки майстори на традиционната българска кулинария, а жители на Джулюница и околните селища имаха шанса да влязат в надпревара за най-вкусните и оригинални местни ястия. Свои щандове с ароматни гозби в селския парк подредиха организаторите от село Джулюница, както и гостите участници от лясковските пенсионерски клубове „Зора” и „Мазневска чешмичка”, кулинарни отбори от Мерданя, Козаревец, Драгижево, стражишкото Владислав и други. Всички кулинарни отбори се впуснаха в надпревара за най-вкусна гозба, за оригинална рецепта, за ястие по автентична рецепта, за най-добър десерт по стара рецепта, за Етновизия на щанд. Имаше и Награда за „Баш майстор на фестивала“.

В 11-тото издание на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“ освен майстори на черпака с автентични и оригинални ястия, се включиха и майстори на домашно приготвена лютеница. Надпреварата бе част от кулинарния форум и се проведе за осми пореден път. Общинският конкурс води началото си от Карвинг-фестивала и в него се избира най-добрият майстор на типично българското изкушение от домашни зеленчуци. За първенците в него се осигуряват награди и грамоти, а по традиция в следващото издание на съревнованието, честта да свари публично пред всички лютеница по своя рецепта, има предходният победител. Тази година, докато професионалното жури търсеше най-добрите кулинари по пъстрите щандове, до казана с боба демонстративно бе приготвена и лютеницата на драгижевчанина Светослав Йорданов, който стана първенец в миналогодишния конкурс. Рецептата му бе изпълнена от Мирена Стоянова и Иван Христов.

Когато лютеницата беше готова, с нея пъргавите домакини от Драгижево намазаха около 600 филийки за желаещите да похапнат драгижевска домашна лютеница, направена с много червен печен пипер, патладжан, домати и подправки, които майсторите запазиха в тайна. Към обяд бяха изядени и над 150 порции зрял боб, сготвен от професионалните готвачки Марийка Добрева и Йорданка Бонева, както и над 300 мекици, които с любов и майсторство изпържиха Лозена Панева, Донка Нинова и Ружка Иванова.

Другото забавно предложение на организаторите тази година беше отправено към публиката. Ентусиасти можеха да се впуснат в състезателни игри, а целта на организаторите бе да се постараят да не остане гладен нито един гост на Джулюница. Водещ DJ Найки обяви регламента на играта и така мало и голямо се впусна в състезание по надяждане с боб „Кой изяде боба“, състезание по рязане на лук „През сълзи – към победа“, а третото предизвикателство беше отправено към най-големите куражлии – надяждане с люти джулюнски шипки. С лъжичка за кафе най-много боб за най-кратко време изяде Димитринка Иванова. Първенец в рязането на лук на ситно за време стана Райна Светославова. При мераклиите да похапнат 3 броя люти чушки, победител бе Силвия Стоянова. И тримата победители от тези игри получиха предметни награди и грамоти.

Специална награда от форума „Пъстра трапеза” имаше за пореден път и от родителите на Котоошу. Тя бе за цялостното представяне на читалището-домакин „Пробуждане – 1896“, с. Джулюница, като най-високо бяха оценени ястията „Глава от свиня”, „Сом в гювеч” и „Пълнен заек”. Останалите награди за кулинарите победители в различните категории осигуриха организаторите.

Тази година оценяващата комисия бе в състав Божидар Димитров, шеф Пеньо Иванов и Ваня Табакова. На журито му се наложи да опита този път 170 гозби, участвали в XІ-тото издание на фестивала, в който се включиха близо 100 кулинарки. Колективната награда за „Етно визия на щанд” отиде при кулинарния отбор на лясковския клуб „Мазневска чешмичка”, които наредиха най-красива трапеза. Призът именуван от организаторите „Баш майстор на фестивала“ заслужиха дамите от втория щанд на Джулюница „Веганска храна”.

За „Оригинална рецепта” беше наградено ястието на Красимира Колева от Мерданя „Забулена кавърма”. Наградата „Най-добър десерт по стара рецепта” грабна козаревчанката Дешка Миланова за своя „Сладкиш от царевично брашно”. Наградата „Най-вкусно ястие” взе Мария Драева от лясковския пенсионерски клуб „Зора” за „Манатарки със зеленчуци”. Най-добре с приготвянето на ястие по „Автентична рецепта” се справи Росица Йорданова от стражишкото село Владислав. Тя заслужи отличието за своята „Харманска манджа”. Журито присъди и 15 поощрителни награди в категорията „Вкус”, а именно на Геновева Арабаджиева от Драгижево, на Стойка Петрова от Лясковец, на Стефка Янакиева от Козаревец /две награди за две ястия/, на Мариана Коруджиева от Джулюница, на Иванка Маринова от Джулюница, на Катя Тодорова от Лясковец, на Цветанка Костова от Драгижево, на Веска Ангелова от Владислав /за две ястия/, на Йорданка Стоянова от Мерданя, на Мирена Стоянова от Драгижево, на Иванка Николова от Лясковец, на Дафинка Игнатова от Козаревец и на Иванка Лазарова от Джулюница.

В конкурса за лютеница, оценяващите Анушка Недева и Елена Колева трябваше да опитат общо 35 домашни лютеници. Трите най-добри майсторки тази година са Красимира Колева от Козаревец, заслужила първото място, Стефка Георгиева от Владислав – на второ място и трета стана лютеницата на Силвия Николова от Лясковец. Те получиха от д-р Гецова предметни награди и грамоти, а на победителката Красимира Колева бе заръчано да стяга тавата за следващото издание на конкурса, когато ще свари своята лютеница пред всички. Имаше и четири поощрения, които бяха дадени за лютениците на Пенка Савова, Цветанка Костова, Тодорка Арсова и Елина Данаилова.

Докато журито опитваше всички представени за състезанието гозби, на сцената до фонтана самодейци спретнаха песенно-танцов маратон. В програмата с танци и песни от нашия чуден фолклор се включиха домакините от Джулюница – децата от ДГ „Сладкопойна чучулига”, танцов клуб „Палитра”, фолклорна група „Сладкопойна чучулига” и певческа група „Ален божур”. Пяха и гостите от Лясковец – ВГ „Бели ружи” и ПГ „Росна китка”, „Авлига” от Козаревец, Детска фолклорна група „Китчица” от Драгижево, както и гостуващите формации от Кесарево и от далечните села Стежерово, община Левски и Давидово, община Търговище. За доброто настроение на гости, участници, организатори и жители на селото, дует „Мелодика” – Латинка Петрова и Младен Митков поднесоха фолклорен концерт с най-хубавите си песни, а множеството зави пъстър хоровод около шадравана.

Освен вкусни ястия, почитателите на празника, можеха да се насладят и на красивите творения на карвингистите, които в специален щанд на празника показаха своите карвинг умения. За поредна година причудливи фигури от плодове и зеленчуци изработиха сестрите Виктория Афзали и Неделина Димитрова, козаревчанката Ценка Димова и варненките Ивелина Желева и Димитричка Янкушева.

Всички призьори, които журито класира бяха поздравени и наградени от организаторите, и както повелява традицията, празникът завърши с поздрав към всички кулинари, към журито, както и с благодарност към основателя на фестивала шеф Пеньо. На Шефа джулюнчани връчиха българска погача и го изпратиха за пореден път с венец от лютата джулюнска шипка. А за децата на фестивала събитието приключи с похапване на вкусна торта, подарък от фирма „Йо-Виг”.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *