Празникът на баницата в село Балван събра кулинари и гости от цяла България

0

Общинският празник на баницата, който се провежда за четвърта поредна година във великотърновското село Балван, събра кулинари и гости от цяла България. Над 70 участници премериха сили в конкурса, посветен на българския кулинарен продукт, а близо 400 бяха гостите на събитието. Сред тях имаше и група от Бела Паланка /Сърбия/ – западните ни съседи се включиха както в кулинарната програма, така и в музикалната част. Пъстра програма с фолклорни изпълнения съпътстваше празника.

Жителите и гостите на Балван бяха поздравени от заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и от кмета на селото Недьо Георгиев, а специален гост бе министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Връчени бяха много награди и грамоти. Първо място в конкурса спечели Радка Георгиева. Специалната награда на кмета на Велико Търново Даниел Панов бе за Кристиана Иванова – макар и ученичка, тя доказа, че е изучила тайните на българската баница, предавани през поколенията.

Празникът на баницата е организиран от Община Велико Търново, Кметство Балван, Читалище „Нива – 1898“ и местния Клуб на пенсионера „Здравец“.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *