Продължава ремонтът на паметника „Майка България“ във Велико Търново

0

Продължава ремонтът на паметника „Майка България“ във Велико Търново. За обновяването на емблематичния монумент, посветен на загиналите в освободителните войни, държавата отпусна 5000 лева, финансиране осигурява и Общината в старата столица.

Почистват се фугите, които при предишен ремонт са били запълнени със силикон, почистват се окисите, предвидена е реставрация на щиковете, които за пореден път са обект на вандалско посегателство. Ще бъдат укрепени войнишките статуи в композицията заради ерозията, която ги е компрометирала, ще бъдат възстановени и три от каменните вази.

Монументът ще бъде защитен и със специално покритие, което позволява лесното му почистване от графити.

Припомняме, че паметникът е открит на 6 май -­ Деня на храбростта, през 1935 г. в присъствието на над 30 000 души гости от окръга и страната.

Началото на изграждането на монумента е през 1926 г. Инициатор е дружеството на запасните офицери “Бунар Хисар”. Развива се огромна по мащабите си дарителска кампания и е обявен конкурс. Печели го Светослав Йоцов от София ­ възпитаник на Художествената гимназия в Лайпциг.

Проектът му впечатлява с великолепния ансамбъл от шест бронзови фигури. Доминираща е скулптурата на коленичила жена, олицетворяваща Майка България. В дясната си ръка тя държи наведено знаме в знак на скръб към загиналите в бран воини. С лявата ръка поднася лаврово клонче в прослава на воинската доблест. Прототип на тази жена е красивата ученичка от Девическата гимназия Катя Кавалджиева, родена през 1911 г. в Търново, сестра на известния търновски художник Владимир Кавалджиев.

Основният камък на паметника тържествено е положен на 23 септември 1928 г.

Преди няколко години на паметника беше възстановена златната корана на Майка България, а Ротари клуб – Велико Търново, монтира вечния огън в монумента.

Предвижда се обновяването да приключи за националните чествания на Независимостта.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *