декември 5, 2023

100 544 лева са осигурени за услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник” във Велико Търново

0

 

100 544 лева са осигурени за Община Велико Търново  за предоставяне на услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник”. С постановление на Министерски съвет финансирането със средства от държавния бюджет за посочените услуги е удължено до 31 декември т. г., а месечната сума за тяхната реализация е 25 136 лева, съобщи Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината.

След подписан анекс към споразумение между Община Велико Търново и Агенцията за социално подпомагане, считано от 1 септември 2019 г. ще продължи предоставянето на услугата „Личен асистент” на 39 лица от целевата група, в това число 7 деца, а „Домашен помощник” ще се предоставя на 29 лица.

Потребители на услугите са лица с увреждания, в това число и деца с увреждания и техните семейства ( с изключение на децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увруждане), както и хора над 65 г., които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване или в риск за социална изолация.

39 човека са назначени за лични асистенти на 4 часа  и 14 са домашни помощници, които в рамките на 6 часа ще полагат грижи за двама или трима потребители.

Към настоящия момент в списъците на чакащи кандидати за потребители на социалните услуги „Личен асистент” и „Домашен помощник” са включени 150 лица от целевата група.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *