Откритиe! Прочут италиански скулптор се оказа автор на бюста на ген. Муткуров

0

 

Изненадващо откритие направиха членовете на комитет „Сава Муткуров” във Велико Търново. Оказа се, че паметникът на бележития търновец, който беше дарен от негови наследници и ще бъде открит официално на 6 септември – Деня на Съединението, е дело на прочут италиански скулптор. Преди два дена, при почистване на постамента, в основата му реставраторите са открили надпис V. Jerace 1894.

Няма съмнение, че става дума за известния италиански творец  Винченцо Йераче. Той е роден в Полистена през 1862 година. Учи в Института за изящни изкуства в Неапол. Участва в множество изложения и изложби в Италия така и в чужбина. Най-известната му творба е „Статуята на Изкупителя” в Нуоро. Скулпторът  умира  в Рим  през 1947.

Търновският  генерал също има връзка с Италия, той завършва земния си път в Неапол през 1891 година. Предвид неговата известност в италианското общество, е логично видният творец Йераче да бъде автор на неговият бюст, изработен от карарски мрамор – един от най-хубавите материали за изработка на скулптури, с който е работил Микеланджело.

Припомняме, че паметникът на ген. Сава Муткуров ще бъде открит официално на 6 септември в парк ”Марно поле”. Той е първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст” – I степен. Търновецът  е офицер от 1874 г. Участник е в Сръбско-турската война от 1876 г. и Руско-турската война от 1877 -78 г. Проявява героизъм  в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка, за което е награден с ордените „Св. Станислав” (III степен – с мечове),  и „Св.Анна”  (III степен – с мечове), и е произведен в чин поручик. Зачислен е в жандармерията на Източна  Румелия. Участва в Съединението и в последвалата Сръбско-българска война, като командва десния фланг и центъра при превземането на Пирот.

След войната е назначен за командир на Пета пеша бригада в Пловдив. На 10 август ръководените от него войски се противопоставят на извършения ден по-рано в София преврат и обявяват контрапреврат. След абдикацията на Батенберг,  е избран за регент,  а след това и за министър на войната. На 14 февруари 1891 е произведен в чин генерал.

Авторството на Винченцо Йераче  превръща паметника на ген. Муткуров  в уникално произведение на изкуството, което е единствено в България. От едноименния комитет се надяват, освен като памет за видния търновец, това място да се превърне и в поредната туристическа забележителност на историческата и духовна столица на България Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *