Испански трубадури покориха Общината във Велико Търново с „Моя страна, моя България”(ВИДЕО, СНИМКИ)

0

М. Милчева

Испански трубадури „взривиха” Общината във Велико Търново с темпераменти изпълнения. Преди около час членовете на прочутата група „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес в Испания, гостуваха в кметството на старата столица. Музикантите се срещнаха със заместник-кмета проф. Георги  Камарашев и директора на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

След краткото представяне от двете страни и размяна на подаръци, трубадурите, облечени в традиционните си костюми,  изнесоха импровизиран концерт във фоайето на кметския етаж и предизвикаха аплодисментите на служителите. Особено емоционално беше изпълнението им на „Моя страна, моя България” на перфектен български език.

Гостуваме за първи път във Велико Търново, тук беше задължителната ни спирка по време на  второто ни турне в България, разказа ръководителят на групата.

Съставът с 27 музиканти е у нас от 3 до 9 септември. Тази вечер испанците ще направят шествие и концерт във Велико Търново. Дефилето по улиците на града ще започне в 19,30 от паметник „Майка България“, а 30 минути по-късно е концертът на сопистите. „Ла Туна“ ще изпълнят произведения от чуждестранни и испански композитори,  песни, написани от самите тях и характерните за Испания пасо добле и  сарсуела- жанр, близък до оперетата, възникнал през 17 век.

Второто турне на групата у нас се осъществява с подкрепата на Министерството на културата  и посолството на Кралство Испания. Във Велико Търново гостуването на музикантите се реализира с подкрепата на Общината.

“Ла Туна” от Университета от Алкала Де Енарес е институция с петвековна история. Групата е създадена от студенти със скромни финансови възможности, които използвали музиката, за да успеят да се издържат по време на следването си. Често свирели срещу скромно заплащане или за супа (на испански sopa), откъдето произлиза прозвището им „сописти“ .Групата става важна част от културния живот на Испания. Всяка година музикантите свирят на церемонията по връчването на престижните награди  „Сервантес“ .Част от трубадурите е бил и известния испански писател Франциско де Кеведо. Една от основните цели на “Ла Туна” е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си формацията популяризира испанския бит, култура и фолклор. Участвала е във фестивали на 5 континента. Изнасяла е концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *