Златарица кани на празник на градинарската чорба

0

 

Традиционния празник на градинарската чорба ще се проведе за 14-ти път в събота в Златарица. Десетки казани със зеленчуци ще къкрят на открито, а тази година фестивалът има особен заряд, тъй като съвпада с 45-та годишнина на обявяването на Златарица за град.

Празникът на градинарската чорба ще се проведе в местността „Черничките“, където през ХIХ и началото на ХХ век местните хора са изпращали и посрещали гурбетчиите за Влашко, Сърбия, Русия и Астро-Унгария. Фестивалът ще започне с възстановката „Градинарски гурбет“. Организаторите уточняват, че ще се готвят чорби и ястия от домашни зеленчуци, засадени в градината на баба, ще се пие бира и ще се замезва с вкусна скара, ще се хапват питки, замесени и изпечени с много любов от децата на Златарица, ще се танцува и пее. Цар на празника ще бъде Негово величество Цар Лук!

Гости на фестивала ще бъдат великотърновският фолклорен ансамбъл „Искра“  и народният изпълнител Янко Неделчев.  Всички посетители път трябва да спазят дрескода – народна носия или дреха, на която да има етномотив. Гостите ще могат да похапнат на воля от градинарските чорби, а най-вкусните от тях ще бъдат премирани с награди от подбрано жури.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *