февруари 27, 2024

Откриха официално паметника на генерал Сава Муткуров

0

Александър Кирков, правнук на бележития търновец: Благодаря, Велико Търново, че върнахте славата за моя родственик

М. Милчева

Велико Търново има нов паметник.  Днес, в Деня на Съединението на България, в парк „Марно поле“ беше открит бюст на бележития българин и търновец ген.м-р Сава Муткуров.

Изящната мраморна скулптура беше дарена на духовната и историческа столица от правнука на генерала Александър Кирков и съпругата му, които присъстваха на тържественото отбелязване  на празника пред Общината и на откриването на паметника.

На церемонията великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва и освети паметника, а слово произнесе кметът Даниел Панов. Той благодари поименно на членовете на комитет „Сава Муткуров“, които са основните инициатори и двигатели за осъществяването на идеята.  Панов връчи Старопрестолна грамота на председателя на комитета проф. Георги Камарашев и на Александър Кирков за благородния жест той и семейството му да дарят бюста, който са пазили над 60 години в дома си.

Историята извади от забвение и постави на пиедестал един достоен българин. Благодаря на всички, които подкрепиха идеята, каза в словото си проф. Камарашев. Той припомни, че церемонията е започнала с Муткуров марш, чиито ноти са били открити от члена на комитета Венелин Иванов. Благодари и на скулптора Денислав Сираков, който откри надпис, доказващ, че автор на бюста от карарски мрамор е прочутият италиански творец Винченцо Йераче.

Изключително съм благодарен на Велико Търново, че върна славата на моя родственик, каза столичанинът Александър Кирков. Той не пожела да коментира трудните времена, когато служители на Държавна сигурност са нахлули в дома им и са взели сабята на генерала, отличията му и роднините повече никога не са ги видели. Семейството обаче опазило бюста, който бил върху гроба на генерала и бил свален през 50-те години на миналия век. Никога не сме предполагали, че това е истинско произведение на изкуството, признаха Киркови. Но дори и да знаехме колко е ценен, нищо нямаше да ни спре да го дарим на Велико Търново, казаха още двамата родолюбиви българи, които не криеха вълнението си от почитта към техния виден родственик.

Генерал сава Муткуров е първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст“ – I степен.

Участник в Сръбско-турската война от 1876 г. и Руско-турската война от 1877 -78 г. Проявява героизъм в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка. Участва в Съединението и в последвалата Сръбско-българска война.

След войната е назначен за командир на Пета пеша бригада в Пловдив. На 10 август ръководените от него войски се противопоставят на извършения ден по-рано в София преврат и обявяват контрапреврат. След абдикацията на Батенберг е избран за регент, а след това и за министър на войната. На 14 февруари 1891 е произведен в чин генерал и същата година приключва земния си път в Неапол.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *