В щастие и трудности Пенка и Иван Кованджиеви споделят заедно 53 години съвместен живот

0

 

 

Любовта ги събира и  държи заедно вече 53 години в щастливи и трудни моменти. Възпитават децата и внуците си в честност, трудолюбие, в това да уважават чуждото мнение, да бъдат борбени и принципни. Борят се с живота и въпреки, че са пенсионери, живеят активно, интересуват се от новините и политиката. Младолики, почти вегетарианци от години, жадни за живот и приключения са Пенка и Иван Кованджиеви от Горна Оряховица, които тези дни отбелязват три семейни празника в едно –53 години брак, 73-ти рожден ден на дамата и 78-ми на господина.

И ако за другите хора историята на Кованджиеви изглежда малко тривиална, то за тях тя е много скъпа, истинска и ако можеха да върнат годините – пак биха извървели същия път.

Запознават се през пролетта на далечната 1966 г., малко преди Пенка да завърши средното си образование. По това време тя учи за технолог в захародобива в ТХВП „Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Попаднала в компанията на бъдещия си съпруг чрез нейни приятелки. Обаче толкова много го харесала като човек и мъж, допаднали си по различни житейски въпроси и започнали да се срещат сами. Връзката им се задълбочила, след една година се сгодили, а после вдигнали скромна сватба.

„Не исках толкова рано да се обвързвам, но точно той бе идеалът ми за мъж“, признава след толкова много години Пенка. После дошли и децата – дъщерята Милена, а три години по-късно и синът Пламен.

Сега  Пенка и Иван са пенсионери. Тя е била 29 години лаборант, а той почти 40 години е преподавал в бившето СПТУМ „Киро Конаров“. Казват, че благодарение на взаимните компромиси са преминавали смело през всякакви трудности. Пенка дължи младежкото си излъчване и бодър дух на това, че е отдадена на пеенето. Седем години  е част от прословутия горнооряховски ансамбъл за народни песни и танци „Сидер войвода“, а сега пее към Клуба на слепите в Железничарския град.

„Музиката ме зарежда с положителна енергия. Особено чувство изпитвам на турнетата в чужбина. Да поднесеш българския фолклор и зрителите да те аплодират, изправени на крака, е невероятна национална гордост“, простичко, но от сърце разказва Пенка. Мъжът й също има хоби –  елетроника и фотография.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *