февруари 22, 2024

18 артисти превръщат грозна бетонна ограда в училище в произведение на изкуството (снимки, видео)

0

Мила Милчева

С 500 флакона боя 18 вдъхновени артисти превръщат грозната бетонна ограда на училище „П.Р  Славейков” във Велико Търново  в истинско произведение на изкуството. Тук от вчера се провежда първия по рода си графити фестивал в старата столица.

Момчетата, които рисуват в Търново, са от цялата страна. Голяма част от тях са завършили висше образование в Националната художествена галерия в София и Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет, но сред артистите има инженери и представители на други сериозни професии.

Велико Търново имаше нужда от този фестивал, за да се запознаят хората със „светлата” страна на графитите, казва Ганчо Ганчев, който е един от организаторите на проявата. Самият той е художник, завършил е ВТУ. Графитите били подтика му да се насочи към това образование, след това се отдал на изящните изкуства, сега пак се завърнал към първата си любов.

Неговата творба е съчетание от главите на две влюбени кучета, които са оградени от цветя, наречени „кученца”. Тези цветя са спомен от моето детство и затова се заиграх с думите и мотивите, казва Ганчо.

Той споделя задоволството си от това, че Общината във Велико Търново присърце е приела идеята и е подпомогнала организирането на проявата – с материали, с покриване на разходите на участниците и т.н. Радвам се, че ще оставим на децата и на всички, които живеят в този квартал, нещо красиво. Всички творци ползват една и съща гама, затова стената, която е около 400 кв. м., ще е еднородна, въпреки, че е съставена от различни творби, сюжети и стилове, казва Ганчо.

Този вид изкуство, което тепърва набира популярност в България, по света отдавна е намерило своето достойно признание. Историята на раждането му е дълга и едва ли бихме могли накратко да я разкажем, казва Иван Милчев – Рейд, който е  дошъл от Добрич, за да се включи във фестивала. Той посочва, че има стотици книги и филми, които пресъздават раждането и развитието на този вид улично изкуство, зародило се в гетата в Америка. От бедните деца, които пишат имената си по стените, графитите прерастват в невиждано световно движение, което продължава да се развива с бързи темпове.

 

Всеки голям европейски град вече има свой графити пленер, посочва Рейд, който обяснява и разликата между  графити изкуството и стрийт арт, който съчетава по-скоро графити, „смлени” за широката публика – без толкова много букви, а по-скоро форми – жена, цвете, пеперуда, птица… Рейд пресъздава на стената своето име, което пише от над 15 години всеки път по различен, усъвършенстван  начин в  абстрактен стил. Той следва т.нар. файн арт – триизмерни, изящни графити, в които  са спазени всички правила на живописта. Тези творби са с галерийна стойност.

Според Рейд все повече деца се увличат по този вид изкуство и затова управата на градовете трябва да помисли къде да им предостави стени да творят. Ако имат такова място, децата все по-малко ще използват фасадите на нови блокове и кооперации, или обществени места, за да се упражняват, казва творецът.

Европа е залята от изложби на графити в най-големите галерии. И тук това изкуство настъпва по наш си начин. Има вече големи имена  в България, казва Стен, който се представя както колегите си с артистичния си псевдоним.  Стен е инженер по професия, завършил е Техническия университет в София и на стената рисува композиция от митични същества – пазители. Те са родени от неговата фантазия и са носители на доброто.

 

Стен не крие радостта си от това, че освен място за изява, фестивалът във Велико Търново е и място да се види с колеги и приятели, с които споделят общата си страст към графити изкуството.

Глоу от София рисува повече от 17 години, завършил е графичен дизайн в Националната художествена академия. Бил е на 12-13 години, когато се запалил по графитите. Видял в квартала си момчета, които правели чудеса със спрей, те се оказали приятелски настроени и започнали да му обясняват тънкостите в занаята.

Графитите са креативно изкуство, което се развива по цял свят. То вече е популярно и в България, но все още тук сме далече от западния свят, където вече е енамерило място в най-големите галерии, музеи и е предмет на известни колекционери, казва Глоу.

Според него всеки от колегите му рисува мотив, който до голяма степен разкрива неговата личностна ценностна система и това категорично определя графитите като висок клас изкуство.

В двора на училището има и стена, на която децата могат да рисуват. Много тийнейджъри с интерес налюдават работата на артистите, които с удоволствие рисуват предоставени от тях дънки, раници и тениски.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *