декември 6, 2023

Средно 300 лв. харчат родителите на първокласници за първия учебен ден

0

 

Сериозно предизвикателство за семейния бюджет на търновците със средни доходи се оказва подготовката за новата учебна година и стягането на първокласниците. По груби изчисления, родителите трябва да се бръкнат с по около 300 лв., ако искат първият учебен ден за тяхното хлапе да бъде наистина специален.

Във всеки случай хубава и качествена раничка за първокласник струва от 30 лв. /ако е по-обикновена/ до 70 и нагоре, ако е маркова, качествена и със съответните екстри. Всъщност раниците се оказват един от най-сериозните разходи. Разбира се, намират се и такива по 10 – 15 лв., а магазините за втора употреба предлагат дори и по левче. Но новите и ортопедични раници, които са подсилени на гърба, могат да ударят от 100 – 150 лв. Горе-долу в същия ценови диапазон са и хубавите раници с колелца, тип куфар, които се предпочитат заради по-лесното им придвижване. Напоследък се предпочитат и раниците с комплект, които включват мешка, несесер, портмоне, кутия за храна и шише за вода. И те държат високи цени, но пък имат три годишна гаранция.

Друг основен разход за най-малките ученици са спортните екипи и маратонките без връзки, а с лепенки. В някой магазини за удобство предлагат комплекти от раница, анцуг и маратонки за около 120 лв. Поотделно разбира се всичко това може да струва двойно. А към това се прибавят разходите за подходящо облекло за първия учебен ден, букети, почерпка…

Задължителен аксесоар са и несесерите, чиито цени варират между 5 и 25 лв. в зависимост от това да ли са празни или пълни с моливи, флумастери, гумичка и линийки. Освен това са необходими още ножичка, тетрадки, облекла, етикети, бои, което излиза средно още около трийсетина лева…

Естествено, някой родители отиват твърде далеч в желанието си да угодят на наследниците си и не жалят средства за всякакви джунджурии и дори ненужни неща. Много често първият учебен ден е повод малчуганите да получат дори нов телефон или таблет и така разходите достигат четирицифрена сума. А ако към всичко това се прибави ремонт на детската стая и покупка на бюро – стягането на първолаците се оказва сериозен разход. Малка утеха е, че семействата с ниски доходи ще получат по 250 лв. еднократна помощ за първокласници. Тази година ще бъдат подпомогнати около 43 800 деца от цялата страна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *