Фестивал за възстановки на антични занаяти се проведе в Павликени

0

 

„Знакът „Произведено в Павликени“ още преди осемнайсет века е означавал високо качество и авторитет“. Това каза кмета на града при откриването на Третият фестивал за възстановки на антични занаяти „Антична балканска земя“. На Античния керамичен център по покана на Исторически музей и Общината се събраха стотици посетители, както и членове на сдруженията „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София и „ДУКС Антика“ от Свищов и възстановчици на свободна практика.

Основен акцент на фестивала беше керамичното производство. Посетителите видяха как се формоват съдове, как се зарежда и запалва пещ, а ден по-късно беше извадена и готовата керамична продукция от пещта.

„На този фестивал виждаме възстановки, които ни пренасят векове назад. Можем да сравним как живеем днес и как е било преди. Какво е вълнувало хората през трети-четвърти век. Как са работили и как са произвеждали керамика също е важно за нас. И преди осемнайсет века, надписът „Произведено в Павликени“ е имал голям авторитет. Аз знам, че предмети, които са създадени тук и са отбелязани със специален знак, са откривани на хиляди километри оттук. Това означава, че са имали голяма ценности за притежателя си“, каза още кметът.

Той изброи направеното на обекта в последните осем години. С обединените усилия на общинска администрация и експертите от Историческия музей бяха подготвени и защитени три проекта, чрез които Античния център беше социализиран и модернизиран.

До Античния керамичен център води нов асфалтов път, по който има обособени паркоместа. Античните сгради и пещи са консервирани и реставрирани, а до тях посетителите стигат по обновени алеи. Създадени са добри условия за осъществяване на археологическите експедиции на място. На специално обособено място ще се провеждат възстановки на древните техники, като за целта са изградени нови пещи за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Извършен е ремонт на музейната сграда.

Амбицията на фестивала е да покаже много древни занаяти, посочи директорът на музея Нели Цонева.

На фестивала бяха представени ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти бяха представянето на римската медицина и организираният «робски пазар». Посетителите имаха възможност да облекат римски дрехи, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски рецепти. Дегустацията на вино беше осигурена от Винарска изба ,,Върбовка“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *