Таланти от 12 държави от 3 континента идват на конкурса „Сребърна Янтра” във Велико Търново

0

„Търновската царица”  КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА  начело на международното жури

 

Приключи селекцията за 17-то издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра”, който от 26 до 29 септември ще събере в старата столица таланти от 12 държави от 3 континента – Европа, Азия и Америка. И тази година по регламент форматът на конкурса допусна 80 индивидуални певци на възраст от 5 до 25 години, разпределени в 4 възрастови групи. За втори път на сцената в МДТ „К. Кисимов” ще премерят сили и „Пеещи семейства” в новата атрактивна категория „Family Group”.

Най-малката участничка е 5-годишната Рейчъл Мaй от Китай, която ще навърши 6 годинки във Велико Търново.

Участието й в България е подарък за рождения ден от нейните родители. Най-възрастен пък е 25-годишният Андреа Сточино от Италия.

За първи път на сцената на „Сребърна Янтра” ще видим и представителка на далечна Куба – 10-годишната екзотична Дина Елизабета Манацу. За първи път на конкурса ще има и талантливо дете от Ливан – Шарлиз Маалуф (10 г.), която първата вечер ще изпълни песен на арабски език.

Селекцията за 17-то издание на „Сребърна Янтра” и избраните за финала изпълнители подсказва, че битката за Гран при и наградите във всички възрастови групи ще бъде изключително оспорвана. Традиционно родината на белкантото – Италия, ще се представи във Велико Търново с много силни певци – финалисти от различни големи формати – “ The Voice of Italy”, “X Factor”, „Microfono d`oro” … Словения също ни изпраща своя финалистка от “X Factor” – Шпела Йезовшек (19 г.), която за втори път ще дойде като индивидуална изпълнителка тук и за първи път – като участник във „Фемили груп”, заедно със своята майка. Най-известната вокална педагожка в Кипър Силва Макамян е подбрала също много добри изпълнители, които да представят Острова на Афродита във Велико Търново. От съседна Румъния идват победители от „Mamaia Copilor”, финалисти от „Х Фактор” и „Евровизия”, носители на гран при от десетки международни конкурси. От Сърбия и Хърватия в битката за наградите на „Сребърна Янтра” ще се включат доказани на европейската сцена имена. От пееща Молдова пристига също „отбор” от много силни и талантливи певци. След Виктория Войтович, която широката публика у нас видя и чу на „Гласът на България”, за втори път във Велико Търново ще пее бесарабски българин от Тараклия – 21-годишният Сергей Мутафчи. Украйна също ще бъде представена на „Сребърна Янтра” с таланти в три възрастови групи.

Селекционната комисия бе затруднена много в избора на участниците от България, не само предвид многото респектиращи имена от чужбина, но и заради ограничените квоти в групите. Тези, които ще видим и чуем на финала в МДТ „К. Кисимов”, са сред най-доброто в подрастващата певческа смяна, с което нашата страна разполага в момента. Дори при най-малките – 5-8 години, на сцената ще излязат многократни победители от силни международни конкурси у нас и в чужбина. Във втора, трета и четвърта възрастови групи битките ще бъдат повече от жестоки. Представители на България на Детска Еврозивия и на „Славянски базар”, златни медалисти от Световния шампионат по изкуствата в Холивуд `2019, финалисти в „Гласът на България” и нашия „Х Фактор”, участници в  последното „Шоу на Слави” – „Стани звезда” и „Пинке звездице” на ТВ-Белград, носители на Гран при и призови места  от конкурси у нас и зад граница…са сред селекционираните. Дори шампионка от YouTube и Facebook с рекорден брой гледания и споделяния на нейн кавър на Фреди Меркюри (над 1 милион!!!!)  – ще се състезава на сцената във Велико Търново!

За първи път начело на международното жури тази година ще застане примата на българския джаз – КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА.

Тя сменя на този пост други два колоса в българската поп и рок музика – Васил Найденов и Силвия Кацарова. 40 години на сцената; 9 издадени албума; международно признание с награди от „Златния Орфей” и куп фестивали по света; лично познанство с Фреди Меркюри и общ проект с продуцента на „Queen” Роджър Тейлър; съвместни изяви с джаз легендите Дон Чери, Алберт Мангелсдорф, триото на Стан Гец, групата на Чарлз Мингъс „Мингъс Дайнасти”….

Камелия е първата българска певица, подписала договор със западна компания – „Virgin Records Germany”. От 2005 г. е преподавател в Нов български университет.

Красотата и талантът й не я оставят незабелязана за …киното. Ролята на Марина във филмовата класика „Търновската царица” я прави особено популярна и обичана. Снима се още във филмите: „Бон шанс, инспекторе“, „Прилив на нежност“, „Синята лампа”, „Козият рог”…

На 26 септември (четвъртък), 18.00 ч., пред бар „Роял” – 17-ят Международен конкурс „Сребърна Янтра” ще стартира с неформален концерт под открито небе “Welcome, Silver Yantra 2019!” Конкурсната програма е на 27 и 28 септември, а галаконцертът – на 29 септември в МДТ „К. Кисимов”. Вход – свободен!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *