декември 5, 2023

Празник на кокошата чорба събра над 250 участници в Козаревец

0

 

На християнския празник Малка Богородица по традиция в Козаревец се проведе кулинарната надпревара „Ден на кокошата чорба”. За девети път атрактивното събитие събра около 250 участници майстори на българската гозба, а за да е харна трапезата, самодейци пяха и се веселиха през целия ден.

Огнищата с казаните бяха подкладени от ранни зори, а песенната програма започна след официалните приветствия на общинския кмет д-р Гецова, на козаревския управник Красимира Колева и на председателя на читалището Тодор Тодоров, а председателят на журито Пламен Караджов, шеф на ресторант „Панорама”, даде старт на съревнованието, оповестявайки регламента.

13 отбора мериха сили кой ще приготви най-вкусната чорба от домашна кокошка. В кулинарното състезание се впуснаха представители от три общини. От община Лясковец готвиха майсторките от Мерданя, два отбора имаше от Лясковец –на пенсионерските клубове „Зора” и „Мазневска чешмичка”, два отбора излъчи и село Драгижево – детски от читалището и отбор на пенсионерския клуб. Сборна кулинарна група представи как се прави чорба по добридялски, а възрастните дами от пенсионерски клуб „Здравец” представиха домакинстващото село Козаревец. Община Стражица записа много силно участие с цели четири отбора – от селата Владислав, Асеново, Балканци и Кесарево. От община Горна Оряховица се включиха кулинари от Върбица и Правда.

По традиция кметът на Козаревец също готви кокошата гозба в свой огромен казан, който не участва в конкурса и от който и тази година имаше по черпак за всеки. На кметския казан готвачи бяха Гинка Ралчева, Тодорка Арсова, Марияна Руменова и Иванка Ангелова, а огнището подклаждаше Красимир Радев.

Самодейни групи представиха песните на България. В програмата участваха лясковската певческа група „Росна китка” при КП „Мазневска чешмичка”, групи от Върбица, Драгижево, Балканци, Кесарево, Козаревец, Джулюница, Мъжка певческа група от Г. Оряховица, вокална група от село Межден, област Силистра, певчески групи от еленското Палици и от стражишкото Лозен.

Всеки колектив получи сувенир – тематичен с празника Рождество Богородично и грамота за участие в кулинарната и фолклорната част. За най-добрите кулинари имаше Специална награда – парична премия от кмета на Козаревец. Тази награда заслужи отборът на Дочка Габровска от Козаревец. Комисия избра и носителя на Наградата „Най-атрактивен готвач” –Красимир Ненов от Правда, който печели приза за втори пореден път. Три награди за І, ІІ, ІІІ място бяха дадени за етновизия на щанд. Първенец стана кулинарният тим на домакините, който подреди най-красив, автентичен и пребогат щанд. Втори и трети станаха съответно участниците от Кесарево и от лясковската група на клуб „Мазневска чешмичка”.

Победител в тазгодишната надпревара в същинския раздел „Най-вкусна чорба от домашна кокошка” стана сборният отбор на народно читалище „Надежда” и пенсионерски клуб „Детелина”, село Балканци. Второ и трето място журито определи за домашната гозба на жените от пенсионерски клуб „Здравец” село Козаревец и за чорбата на майсторките от Лясковец при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *