декември 5, 2023

Великотърновци почетоха гениалния поет и драматург Радко Радков (видео, снимки)

0

Предлагат на министъра на образованието стихотворението „България” да влезе в учебниците

М. Милчева

С вълнуваща музикално-поетична вечер великотърновци почетоха гениалния поет и драматург Радко Радков. Събитието, посветено на 10-годишнината от смъртта на твореца, тази вечер събра десетки приятели и почитатели на поета в Голямата зала на Община Велико Търново. Тук бяха и дъщерята и съпругата на бележития автор.

При цялата сетивност на поетическите му образи, има някакво неземно, орфическо съединяване на поета със света. Тихо и светло изкачване на душата до някакъв храм от съзвучие. Радко няма предходници, няма да има и следовници. Той е спасен от нашите страсти. Цялата му житейска ловкост се състои в това да съхрани орфическото и да брани духовното.  Това каза при представянето на поета неговият най-добър приятел професор Николай Даскалов от Великотърновския университет.

Възможно ли е толкова ерудиран, претоварен от думи човек, да притежава такова дарование? Оказва се, че е възможно, каза още проесорът, който лично е придружавал Радко Радков при обиколките му из страната и е бил свидетел как неговото творчество е поразявало хората от различни етноси, религии, възрасти и прослойки.

Искахме тази вечер да е посветена предимно на патриотичната поезия и драматургия на Радко Радков, който е написал едни от най-силните стихове и пиеси, посветени на България и нейната история, разказа Евгени Коев, един от организаторите на събитието. Той определи вечерта като историческа ретроспекция и наистина участниците в срещата чуха едни от най-забележителните монолози от драмите на твореца „Симеон Велики”, „Балдуин Фландърски”, „Св. Патриарх Евтимий”, „Левски”,  изпълнени от актьора Милен Иванов.

Духовният празник беше пълен и заради участието на оперната певица Анна Стефанова. Тя е бивша студентка на Радко Радков в богословския факултет във ВТУ, след което прави кариера по световните сцени. Стефанова зарадва публиката с арии от известни опери.

Разбира се, най-вълнуващата част от вечерта беше моментът, когато в залата зазвуча гласът на самия творец, който приживе изпълняваше вдъхновено своите творби. Това стана благодарение на архивни кадри от рецитали на поета, предоставени от ВТУ.

Едни от най-нежните любовни сонети на твореца прочете дъщеря му Мария, която рецитира и свое стихотворение, посветено на гениалния си баща.

Накрая на вечерта беше прочетено писмо до образователния министър, с което се призовава стихотворението на Радко Радков „България” да се изучава в училищата.

.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *