февруари 22, 2024

Пламен Мартинов запали за леката атлетика над 80 деца от Елена и Константин

0

Известният български хърделист основа първия лекоатлетически клуб в града.

Цвети, Фейза и Преслава са три талантливи момичета от Елена, за които леката атлетика вече е любим спорт, а тренировките станаха част от ежедневието им. Децата са старателни, дисциплинирани и отговорни и за награда треньорът им Пламен Мартински ги заведе на Балканиадата по лека атлетика, която се проведе в началото на месеца в Правец. ГЗа момичетата ще остане незабравимо преживяване срещите и снимките за спомен с най-добрия българин на висок скок Тихомир Иванов и футболната ни легенда Христо Стоичков.

Изявеният български хърделист Пламен Мартински основа в малкия град първия лекоатлетически клуб с името „Елена спорт“. От началото на август той е с лиценз и е член на Федерацията по лека атлетика. Спринтът, бяганията, скоковете са сред атлетическите дисциплини, които привличат и в новия клуб вече са записани, с декларации от родителите, 84 деца на различна възраст – 47 от Елена, останалите са от с. Константин. Мартински е председател на клуба и треньор, а за старши треньор е поканил Константин Шипоклиев – много добър наш спринтьор от миналото, треньор на спринтовите дисциплини у нас и в чужбина.

Малките лекоатлети с Христо Стоичков

„Хвърлих се в огъня, както се казва. Човек трябва да излезе от комфорта, за да се случат нещата. Доволен съм, че в Елена сложихме началото на леката атлетика, спорт, който развива от ранна възраст сила, бързина, издръжливост, научава малките спортисти на дисциплина и отговорност, да уважават и съотборника, и противника, споделя Мартински, който от няколко години трайно отседна в Еленския балкан. Семейството му си купи къща в с. Марян, а от тази учебна година той ще бъде и учител по физкултура в Средното училище в града.

„Така ще ми бъде по-лесно да откривам спортни таланти. Работата с децата ми е тръпка. В Елена има чудесна база за спорт, обновен стадион и се чудех защо няма деца на пистите. Започнах да агитирам малките да ходят на стадиона и да спортуват. Така се запалиха за леката атлетика и учениците в с. Константин. За съжаление те отскоро няма къде да тренират, тъй като дъждовете нанесоха големи повреди на ремонтирания стадион в селото. На всяко дете трябва да се даде шанс. Малцина стават шампиони, но всички трябва да опитат. В клуба се записаха страхотни деца, сред тях има със заложби, родени са за големи спортисти. За всеки треньор е късмет да открие подобни таланти и да ги развие“, споделя Мартински.

Засега децата тренират средни и дълги бягания, препятствия, спринт и дълъг скок. За оборудване и екипи се търси съдействие от федерацията и клубове, разчита се на подкрепата на приятели, спортисти и треньори. Стигнал е и до МОН за разрешение с ученическия автобус да се возят децата от Константин за тренировки в града. Намеренията му са с помощта на община Елена лекоатлетическият турнир „Шампионите тръгват от училище“ да стане традиционен, да разшири участието на младите спортисти в повече състезания, да им организира лагери. Амбициозният треньор е с идея да направи два маратона, които да влязат в календара на Европейската федерация по лека атлетика.

Източник: Община Елена

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *