Черна статистика – 15 са убити, 277 са ранени по пътищата в областта от началото на годината

ОДМВР предприема действия за началото на учебната година

От началото на годината до 10 септември 2019 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 155 тежки катастрофи, с 15 убити и 227 ранени граждани. За същия период на миналата година произшествията са били 156, с 12 убити и 189 ранени граждани.

До 31.08.19 г. в ТПТП, настъпили на територията на ОДМВР – Велико Търново, са пострадали 25 деца в различните видове възрастови групи,загинали няма.   За същия период на 2018 г. в ТПТП е загинало 1 дете, а 48 са с различна степен на наранявания. Статистиката беше изнесена днес в Областна дирекция на полицията, където се проведе брифинг с участието на директора на ОДМВр старши комисар Димитър Машов и представители на „Пътна полиция“ и пожарната, във връзка с началото на новата учебна година.

Проведена е работна среща с началник РУ по образование, на която са набелязани конкретни дейности, свързани с откриването на учебната година и за недопускане на нарушения на обществения ред. Проведени са работни срещи и с директорите на училища и детски заведения в областта, на които са обсъдени начините на охрана, пропускателния режим, начините за недопускане на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства и охранителните фирми и РУ.

Извършени са охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини. Проведени са работни срещи с представители на частни охранителни фирми, които извършват охрана и пропускателен режим в детските градини и учебните заведения.

Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.

Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.

Полицейските служители, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

Продължават съвместните графици за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.

На първи септември стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод на тази кампания седмицата 23 – 29 септември е определена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, като 28 септември е обявен за „Ден на превенцията“. В тази връзка служители на сектор „Пътна полиция“, съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост и областна управа в районите на всички учебни заведения ще се извърши оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасеността на входовете им.

През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

ОДМВР – В. Търново, съвместно с представители на медиите, изготви видеоклип за детската безопасност, който беше представен в края на проведения днес в ОДМВР – В. Търново  брифинг.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *