Алианц България отличи най-добрите творци в региона

0

 

До 5 октомври ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат експозицията в изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново

 

 Специална церемония, на която бяха отличени творци от региона на Велико Търново, постави началото на третата изложба от  тазгодишното издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“. Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ са домакин на експозицията, която представя творби на художници от Велико Търново, Русе, Разград, Габрово и Търговище.

Авторитетно жури с председател проф. Димитър Чолаков и членове Иван Нинов, Кирил Мескин и Пламен Стефанов награди победителите, които по регламент имат право на участие във финалния кръг на конкурса в София. Наградата в категория „Живопис“ получи Красимир Русев с творба озаглавена „Изгубени в превода“. В категория „Графика“ изпъкна творбата „Естезика“ на Атанас Димитров, а скулптурата „Водопад“ на Румен Димитров получи наградата в третата категория. Във финалния кръг на конкурса в София през октомври 2020 г. ще се представят още 16 творци от региона, номинирани от журито – 9 в категория „Живопис“, 3-ма в категория „Скулптура“ и 4-ма в „Графика“.

Атанас Димитров

Красимир Русев

Румен Димитров

 

В конкурса са участвали 65 автора с общо 145 творби. От тях след журиране до участие в изложбата са допуснати 58 творци със общо 105 творби. Любителите на художественото изкуство ще могат да се насладят на експозицията във Велико Търново до 5 октомври 2019 г.

 

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от социално-отговорната стратегия на компанията с ясно очертани обществени ангажименти. Фактът, че реализираме вече седмо издание на конкурса показва устойчивото ни разбиране за подкрепа на талантите и за насърчаване на публичния интерес към изящните изкуства в страната.“, сподели Глория Димитрова, Главен директор Маркет мениджмънт на Алианц България Холдинг по време на церемонията, която привлече вниманието на местната общественост, институции и медии.

 

Арт инициативата започва през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници (СБХ). Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения за стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се избират от компетентно жури, различно за всяка изложба – изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *