„Бул Бек“ на филантропа Едмънд Бек с високо отличие за възстановяване на емблематични търновски сгради

0

 

Мила Милчева

„Бул Бек“ – дружеството на американския предприемач Едмънд Бек, което от години възстановява емблематични сгради във Велико Търново, получи високо отличие. Церемонията по награждаването се състоя снощи във Военния клуб в София и е посветена на Световния ден на туризма 27-ми септември. „Бул Бек“ е отличено в категорията „Инвестиции във възстановяването на обекти с културно-историческо значение“. Наградата получи прокуристът на дружеството Любомир Марков.

Наградите се връчват от медийна компания „К и П Адвъртайзинг“и кампанията „Дестинация България“ и са за общини, инвеститори и мениджър, допринесли за развитието на туризма в България. Критериите, по които се е ръководела комисията за номинациите, са: реализирани инвестиции в туризма и създаване на добър имидж на България – фактори за утвърждаване на страната ни като привлекателна туристическа дестинация. Това е поредната оценка за дейността дружеството през годините.

Инвестициите на „Бул Бек“ във Велико Търново са американски, но възродените архитектурни шедьоври си остават български, коментира за „Болярски новини“ Любомир Марков. Американският бизнесмен и филантроп Едман Бек от години си е спечелил уважението и респекта на великотърновци с дейността си по възраждането на едни от най-красивите сгради и обекти в старата столица, които бяха в окаяно състояние. Бившият американски военен и милионер възстанови първо хана “ Хаджи Николи“, построен от Кольо Фичето – обект със статут на национален паметник на културата. Досега в културни ценности и сгради Едмънд Бек е вложил над 4 млн. лева. Той притежава 9 емблематични сгради в старата част на града. Започна възстановяването на друг шедьовър на Кольо Фичето – Стамболовия хан, както и на първия български хотел след Освобождението – „Цар Борис“. Г-н Бек обича сградите, паметници на културата и със своята дейност ни дава един красноречив пример как можем са опазим своето национално богатство, каза още Любомир Марков

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *