декември 7, 2023

В Поликраище отбелязаха Празника на плодородието „Ден година храни”(снимки)

0

15  състава и индивидуални изпълнители от региона се надпяваха и надиграваха на ХІІ Празник на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“ и кметството в селото.

На откритата сцена в центъра на Поликраище бе подредена и изложба на продукция на местни земеделски производители, фирми и занаятчии. Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който поздрави всички присъстващи. Поздрав към участниците в празника имаше и от кмета на Поликраище Марин Тодоранов и от председателя на НЧ „Развитие – 1884” Марин Богомилов. Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Анатоли.

И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба. 60 литровият казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. „В него има лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината”, казват майстор-готвачите, но не издават рецептата до край. За по-добър вкус, вместо традиционното фиде, те слагат дребни макаронени изделия.

Празникът на плодородието „Ден година храни“, който селото домакинства вече за дванадесети път, популяризира българските традиции свързани с кулинарната култура – оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност с народните танци – ярък израз на националните ни характер и култура.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *