Благодетелите от фондация „Ген. Протогеров” раздават безплатно топла храна във Велико Търново

0

Наскоро създадената организация получава огромна обществена подкрепа за дейността си

Мила Милчева

Благодетелите от наскоро създададената фондация „Ген. Протогеров” раздават безплатно топла храна на нуждаещи се в парк „Марно поле” във Велико Търново. Инициативата стартира около 12 часа днес и ще продължи до към 16. Предвидени са порции за около 1000 човека.

Създадохме фондацията съвсем наскоро, преди около месец, като си поставихме няколко основни цели. Сред тях са подпомагане на хора в неравностойно положение и хора в нужда, помощ за талантливи деца в различни сфери на науката, изкуството и спорта, насърчаване на развитието на образованието, опазване на българското културно наследство и традиции, опазване на околната среда и други, коментира за „Болярски новини” Георги Радев, председател на фондацията.  Той обясни, че за патрон на своята организация са избрали генерал Протогеров, защото той е една от светлите личности в нашата история, които по една или друга причина са останали забравени. Генералът-лейтенант и революционер Александър Протогеров е един от дейците на освободителното движение на българите в Македония. Дал е живота си за каузата, в която е вярвал – обединение на България в етническите й граници  в един труден, преходен период за страната ни. Сега също живеем във време, в което повече от всякога ни е необходимо обединение, а не разделение, каза още Радев.

Той припомни, че първата инициатива на фондацията е поставянето на шкафове за размяна на книги в различни точки на града. За съжаление, вече стана ясно, че първият шкаф е повреден, а част от книгите са изчезнали. Ако счупят един шкаф, ще поставим десет, ако откраднат десет книги, ще доставим сто, но няма да се откажем, категоричен е председателят на фондацията. Благодетелите предвиждат другата седмица такива безплатни малки „библиотеки” да се появат в парк „Марно поле”, на спирката пред театъра и на други места в града.

Вярваме в доброто у хората. Не с налагане на ограничения, а с личен пример ще се опитваме всячески да показваме как всички заедно и всеки отделно можем да работим за благото на обществото, каза още Радев.

Раздаването на топлия обяд в парка е съчетано с демонстрации на стари оръжия и на стрелба с тях от страна на доброволците от „Приказка за България”. Връзката е другият съосновател на фондацията Александър Карачолев, който е и сред организаторите на дейностите на „Приказка за България”.  Нейните членове разказват по увлекателен начин на деца за българската история, учат ги да мелят брашно, да месят хляб. Не съм виждал по-щастливи деца от тези, които участват в заниманията, коментира Радев. Третият съорганизатор на фондация „Ген. Протогеров” е   Светослав Илиев.

На всички е ясно, че тримата сами нищо не можем да направим, затова сме щастливи, че зад нас застанаха още десетки родолюбци, благодетели, приятели, посочи Радев. Той призна, че не са очаквали такъв огромен обществен отзвук от дейността им, което им дава голям стимул да продължат.

След бъдещите инициативи на фондацията са дарения за детските отделения в болниците, поставяне на пейки пред болнични заведения, зареждане на домове за социално слаби и възрастни хора с хранителни продукти и др.

Днес благодетелите от „Ген. Протогеров” очакват в парка да минат 1000 човека, ако храната не бъде раздадена, тя ще бъде предоставена на социални домове в региона.

Всяка ининициатива, която е свързана със социална подкрепа към хора, които имат нужда, е добре дошла и я приемаме с отворени обятия, каза Росица Димитрова, директор на социалната дирекция в Община Велико Търново. Тя дойде на място да поздрави организаторите на събитието.  Обединяването и привличането на повече партньори като фондации,  НПО,  бизнес партньори, е много успешен модел на работа. Имаме много целеви групи, които имат нужда от подкрепа и никога не е достатъчно само Общината или държавата  да работят в тази насока, каза още Димитрова. По думите й подпомагането на социалните каузи от повече организации е много добро начинание.

За днешната инициатива фондацията е депозирала официално писмо в Общината, проведени са и конкретни разговори с Димитрова, за да се уточни как могат да са си взаимно полезни в тази и други подобни дейности. Убедена съм, че институциите, които следят за годността на храната, са си свършили работата, така че хората могат да бъдат напълно спокойни, посочи още Росица Димитрова. Тя посочи, че съчетаването на раздаването на топлия обяд с демострациите по българска история са изключително полезни, защото народ, който не почни миналото си, няма бъдеще. Димитрова поздрави хората от фондация „Ген. Протогеров” и им пожела дейността им да продължи.

Всички, които искат да се свържат с благодетелите, могат да направят това на сайта им www.protogerov-foundaton.org или на фейсбук страницата им.

Имаме нужда от подкрепа, но не само материална и финансова, а и чисто морална, подчерта председателят на организацията Георги Радев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *