Велико Търново посрещна новата учебна година с изразен ръст на учениците, повече са и първокласниците (снимки)

0

Над 100 са децата на семейства, завърнали се от чужбина или дошли от други градове

 8550 ученици влязоха днес в класните стаи на училищата на Велико Търново. Ръстът е ясно изразен – над 100 повече спрямо миналата година са учащите. С 5 % се увеличават първокласниците. Специално проучване на кмета Даниел Панов показа, че възпитаници на великотърновските учебни институции стават над 40 деца на семейства, завърнали се от различни държави в чужбина – Англия, Испания, Дания, Гърция, Холандия. Над 60 са и учениците, чиито родители са се преместили от други области и са избрали да живеят в старопрестолния град.

Даниел Панов уважи тържествата в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „Бачо Киро“, ПМГ „Васил Друмев“ и СУ „Емилиян Станев“. В Основно училище „Св. Патриарх Евтимий бе открит барелеф с изображението на последния търновски патриарх, небесен покровител на старата столица и патрон на школото.

На първокласниците Панов пожела да навлязат смело в света на знанията. „Да споделим заедно преживяванията на най-малките ученици е вълнуващо, емоционално, зареждащо с оптимизъм и вяра в доброто бъдеще. Благодаря на учителите, че действително превръщат класните стаи във втори дом за децата, че ги възпитават в дух на родолюбие и почитане на нашите традиции и ценности. Благодаря и на родителите, защото малките великотърновчета са гордост за цяла България“, каза кметът на Велико Търново.

На по-големите ученици той пожела да не спират да бъдат любопитни и любознателни и подчерта, че колкото повече четат, толкова по-смели ще стават мечтите им и толкова повече пътища за реализацията им ще откриват. Към бъдещите абитуриенти Даниел Панов се обърна с думите винаги да носят в сърцата си своя град Велико Търново, да се гордеят, че са учили в историческата и духовна българска столица. „Дори пътят ви да продължи другаде, вярвам, че ще се завърнете в Старата столица, а ние няма да спрем да работим за привлекателността на нашия град за младите хора“, продължи Панов.

Кметът постави акцент и върху многобройните успехи и постижения на учениците от състезания, олимпиади и различни форуми. „Всичко това доказва, че образованието в нашия град е на високо ниво, носи престиж и слава на града ни и е гордост за всички нас. Безспорен е приносът и на учителите, и на родителите“, акцентира Даниел Панов.

Песни, танци, кръшни хора и полет на бели гълъби беляза първия учебен ден във Велико Търново. Празненствата в училищата уважиха още заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова, проф. Георги Камарашев и Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърнвоски общински съвет Венцислав Спирдонов, народният представител Станислав Стоянов, общински съветници от най-голямата група в местния парламент.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *