декември 7, 2023

Председателят на ОбС – Павликени Ваня Антонова: „Дуалното образование дава самочувствие на младежите за намиране на работа и осигурява спокойствие за бизнеса”

0

Председателят на Общински съвет – Павликени, Ваня Антонова присъства на откриването на учебната година в СУ „Св.Климент Охридски“ и стана съпричастна с радостта и вълнението на първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на своето училище. Тя поздрави директорката на училището и учителите от колектива, като им пожела да са здрави, за да бъдат пътеводители и вдъхновители  на своите ученици. Антонова сподели, че образованието е едно от най-големите ценности в нейното семейство , не само защото майка й е била учителка, а защото образованието е основата за професионалното и личностно развитие.

dav

През изминалия мандат в Общинския съвет в Павликени трябваше да бъдат приети за пръв път няколко нови наредби, свързани с разпоредбите на новия Закон за предучилищното и училищно образование. Преди гласуването на всички местни нормативни документи, Антонова ги обсъди с учители, директори и с представители на синдикални организации, с родители и служители в общинска администрация. Бяха чути и изслушани всички страни в този процес, преди да се предложи окончателния вид на всяка наредба. Новото, което донесе този закон –дуалното образование, г-жа Антонова подкрепи не само като председател на Общински съвет-Павликени, но и като изпълнителен директор на местно шивашко предприятие. Този вид образование дава възможност на всеки млад човек да се яви  със самочувствие и увереност на трудовия пазар, а на местния бизнес спокойствие за бъдещето му развитие, посочва тя.

За Антонова повишаването на родителския капацитет е много важен ,затова почти всяка учебна година тя подкрепя осигуряването на Наръчник за родители „Добре дошли в 1 клас“. Първият учебен ден в първи клас е началото на нов период в живота на детето. Стъпвайки в училище, детето преживява качествени промени в емоционално, социално и психологическо отношение. Преживяванията и емоциите му са също толкова важни, както и това до колко успешно се справя с учебния материал. Затова на родителите им трябват умения да  подкрепят неотлъчно децата си , за да растат щастливи и уверени във своите възможности. Трябва да  възпитават у тях вяра, уважение, достойнство и смелост, за да посрещат решително както предизвикателствата, така и трудностите в учението, посочва Антонова.

Детските градини също намериха разрешение на своите местни проблеми през  изминалия мандат на Общинския съвет  чрез приемането на Наредбата за условията и реда за организиране на почасови, съботно-неделни и сезонни дейности като допълнителна услуга по отглеждане на децата в градините на територията на община Павликени.

По инициатива на учителите от общинските училища и на ПК по образование , култура и духовни ценности се прие нов „Статут за присъждане и връчване на награди в сферата на образованието и културата в Община Павликени“.

Антонова лично е подпомагала много често всички детски градини и училища в изработването на костюми за празничните им концерти. Тя подкрепи инициативата на Марияна Добрева – председател на комисията по образование, култура и духовни дейности,  да подбере и състави диск с материали „ Агресията в детската градина”, защото превенцията на явлението трябва да започне от най-ранна възраст.  Антонова подпомогна и отпечатването на Наръчника за родители:  „Добре дошли в детската градина, родители!“,защото трябва да се  подкрепят и родителите в развитие на техните компетентности. Дискът и наръчниците ще бъдат предоставени на  директорките във всички детски градини на територията на община Павликени.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *