Шарените чадъри на Самоводската чаршия направиха фурор, провокираха организиране на фотоконкурс

0

Борислав Йорданов, шеф на ОАТ „Царевград Търнов”: Искаме да създадем настроение и колорит за всички по време на  Фестивала на занаятите

Мила Милчева

Шарените чадъри, които украсиха преди броени дни Самоводската чаршия във Велико Търново, предизвикаха истински фурор сред великотърновци и гостите на града. Снимка на живописната инсталация заля социалните мрежи, доведе до хиляди харесвания и коментари. Само в сайта „Болярски новини” снимката с чадърите събра над  17 000 гледания.

Идеята за точно този тип украса се роди преди около три години и сме доволни, че намери своята реализация, каза Борислав Йорданов, управител на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.  Повод за украсата е станалият вече традиционен Фестивал на занаятите, който се провежда в Нощта на Самоводската чаршия и тази година ще бъде в дните от 20 до 23 септември.

300 чадъри са били необходими, за да бъде завършена цялата инсталация. Избрахме цветовете на дъгата, които да създадат настроение и да допринесат за колорита на Чаршията и на празника там, допълни Йорданов.  Според него чадърите по никакъв начин не се „бият” с автентичната атмосфера на мястото. Идеята на самия фестивал е да се съчетаят старите занаяти от едната страна на улицата, съхранени в работилниците, а от другата да са съвременните приложения, модерните форми на изкуството, които представят майсторите на ръчно изработени сувенири, подаръци, храни и др.

Йорданов припомни, че още, когато е стартирала първата Нощ на Самоводската чаршия през 2011 година, улицата е била украсена с факли. През годините са следвали композиции от лампи, цветни платна, фенери.

Чадърите обаче засега са безспорният фаворит и интересът на хората го доказва. Именно това е провокирало Общинската туристическа агенция да организира фотоконкурс за любители фотографи, които да запечатат моменти от празника в четирите дена на неговото провеждане. Майсторите на обектива ще могат да снимат всичко – цялостния колорит, публика, участници, моменти от многобройните концерти и т.н. Регламентът на конкурса ще бъде обявен утре на сайта на агенцията, снимките ще бъдат оценявани от компетентно жури, а най-добрите фотографи ще получат награди.

Представяне на занаяти, варене на домашна лютеница, демонстрации и музика от всички жанрове ще са акцентите в Нощта на Самоводската чаршия т. г.  Интересът от страна на изложителите се увеличава и сега заявките са над 70. Постарали сме се на Чаршията тези дни да има за всекиго по нещо, посочи Йорданов. Много работилници ще радват децата, меломаните ще бъдат изненадани с различни концерти.

Официалното откриване на Фестивала е на 20 септември от 18 часа, а  в 19 ч. е първият концерт на група „Бас Народен и Коприва”. Следват изпълнения на Сърмата Хари и „Оркестър с име”, които ще направят трибют на Тодор Колев. В 23 часа започва първото огнено шоу, наречено „Алхимиците”. Различно огнено шоу ще бъде показвано и в четирите вечери на феста.

В програмата на 21 септември са включени изпълнения на улични артисти, дефиле на духовия оркестър „Джуниър бенд” на СУ „Емилиян Станев”. Сред участниците ще са и възпитаниците на  детското ателие „Керамика на открито” с ръководител Гергана Пенова. От 18 часа на площада ще се извият народни хора .

В Деня на Независимостта – 22 септември, са концертите на група „Графити” с ръководител Аделина Колева и на Дичо. В 17 часа ще бъде открита изложбата с картини „Отвъд очакваното” на Милена Иванова в Сомелиерския център на Самоводската чаршия.

На 23-ти септември ще има демонстрации в работилниците на Самоводската чаршия. Любителите кулинари ще се насладят на произведенията в работилницата „Юфката на баба Калинка” и на демонстрациите с шеф Радичев. По време на празника ще бъде показано на живо и как се нари домашна лютеница

Усмихнатите, лъчезарни лица на хората по време на фестивала ни показват, че сме на прав път, каза Борислав Йорданов. И този път организаторите са се постарали да бъде запазена правилната селекция на участниците и те да представят ръчно изработени предмети, които са естетически издържани и по никакъв начин не кореспондират с кича. Шефът на агенцията не крие задоволството си от все по-засилващия се интерес към занаятите през последните години, защото е убеден, че това е възраждане към изконните български ценности.

По думите на Йорданов Велико Търново все по-убедено се налага на туристическата карта не само в България, но и в Европа и по света. Разбира се, има още много какво да се направи за подобряване на туристическия продукт в града и това изисква обединение в усилията на хора от различни браншове. Разширението на легловата база, инфраструктура и още места за паркиране са сред целите, за които трябва да се работи.   Той коментира и все по-сериозния проблем с липсата на кадри, който създава затруднения не само в тази област на икономиката. Цяло лято безуспешно търсим да назначим млад човек, който да придружава туристите на панорамния асансьор на Царевец, посочи Йорданов.

Веднага след приключване на четиридневния празник на Самоводската чаршия, Общинската туристическа агенция започва подготовката на Коледния базар, който се превръща в любимо място за великотърновци в навечерието на Коледните и Новогодишни празници.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *